Nasilni protest

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je podiglo optužnicu protiv jedne osobe zbog sumnje da je učestvovala u nasilnom protestu 29. maja prošle godine u Zvečanu, kada su se pripadnici srpske zajednice sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju, osumnjičeni pod inicijalima L.D. tereti se za krivična dela: napad na službeno lice i učešće u grupi koja je izvršila krivično delo huliganizam.

Prema optužnici, L.D. je 29. maja 2023. godine bio u blizini zgrade opštine Zvečan i "u koordinaciji sa drugim optuženim licima srpske nacionalnosti sa Kosova i iz Srbije, je primjenom nasilja napao i ozbiljno pretio vojnicima mirovne misije KFOR-a, kao i nekim pripadnicima policije Kosova".

Specijalno tužilaštvo je takođe zatražilo od suda da se osumnjičenom produži pritvor do okončanja krivičnog postupka protiv njega.

Do sada je uhapšeno nekoliko osoba, koje se dovode u vezu sa događajima od 29. maja prošle godine u Zvečanu.

Do izbijanja nasilja u Zvečanu na severu Kosova došlo je tokom protesta Srba koji su se protivili ulasku albanskog gradonačelnika u zgradi opštine, koji je dobio izbore nakon bojkota Srba.

Inače, više od 90 pripadnika misije KFOR-a je 29. maja 2023. teže i lakše povređeno.

KFOR je ranije saopštio da je napad na njihove vojnike bio "ničim izazvan i potpuno neprihvatljiv". KFOR je takođe poručio da se nada da i vlasti u Beogradu istražuju osobe koje su se posle nereda "vratile u Srbiju", te da se očekuje da svi počinioci budu "hitno procesuirani".

Nadležne institucije u Srbiji se do sada nisu oglašavale po tom pitanju, odnosno ne zna se da li srpske vlasti vode neki proces protiv osoba koje su učestvovale u napadu na KFOR.

Kosovo je za ove nemire okrivilo Srbiju, odnosno navelo da iza nemira u Zvečanu stoji zvanični Beograd i "kriminalne grupe bliske predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću".

Beograd je to negirao i odgovornost prebacio na premijera Albina Kurtija uz poruku da je njemu "odgovaralo da dođe do sukoba NATO-a i Srba".