Specijalizovana vijeća

Specijalizovana vijeća Kosova odlučila su da produže pritvor za još dva mjeseca liderima nekadašnje OVK Hashimu Thaçiju i Kadriju Veseliju, koji su zajedno sa Rexhepom Seljimijem i Jakupom Krasniqijem optuženi za ratne zločine, prenosi Reporteri.

Razdvojene odluke za dvojicu optuženih doneo je 14. oktobra 2024. predsednik suda Charles Smith III, prenosi Zakletva za pravdu.

U obe odluke se kaže da nema dovoljno podataka koji bi pokazali da bi optuženi, ako budu pušteni iz pritvora, mogli da pobjegnu, međutim, navodi se da postoji rizik da će ometati sprovođenje pravde i činiti zločine nad onima koji se doživljavaju kao protivnici OVK, kao i nad svjedocima.

"Vijeće zaključuje da u ovom trenutku još uvijek nema dovoljno informacija koje bi opravdale nalaz da bi optuženi mogao da pobegne od pravde ako bude oslobođen. Međutim, Komisija se uvjerila, na osnovu relevantnog standarda, da postoji dovoljan rizik da će optuženi ometati tok postupaka Specijalizovanih vijeća i da može počiniti druge zločine nad onima za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svjedoke koji su dali ili bi mogli da svjedoče u ovom slučaju i/ili se očekuje da se pojave pred Specijalizovanim vijećima", navodi se u odvojenim rješenjima protiv Thaçija i Veselija.

Specijalizovano tužilaštvo je navelo da se rizicima koji mogu proisteći od dvojice optuženih efikasno upravlja samo u pritvorskom objektu.

U odlukama se navodi da ponašanje dvojice optuženih predstavlja povećan rizik zbog kontinuiranog otkrivanja osjetljivih informacija svjedoka u vezi sa sudskim procesom.

U Thaçijevom slučaju se kao specifičnosti pominju uticaj i autoritet optuženog, mogućnost dugotrajne zatvorske kazne, rizik da optuženi počini druga krivična djela, opstrukcija procedure Specijalizovanih komora; rizik od podsticanja ili pomaganja u izvršenju drugih krivičnih djela i drugo.

Za Veselija vijeće ojcenjuje da je optužen po deset tačaka za međunarodne zločine, a u slučaju da bude proglašen krivim može biti osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora.

Shodno tome, Vijeće je ocjenilo da je produženje pritvora za još dva mjeseca za dvojicu optuženih neophodno i razumno, te je naložilo produženje takve mjere.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri