Ovo je strašno!

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj istakao je da su lideri Kosova ljudi koji su neodgovorni prema svojim ustavnim obavezama, prenosi Gazeta blic.

Selmanaj je ocjenio je da situacija sa ishranom pripadnika KBS-a predstavlja nesposobnost Samoopredjeljenja da upravlja, dok je druga opcija da "neko ima zle namjere".

"Problem je kako smo došli do ove situacije, ne zanimaju nas procedure, to su sve nadležnosti vlade, ministra, ako to nisu na vrijeme razvili, ovo je strašno. Vitalne institucije zemlje ne bi smelo da dođu u ovu fazu i raspravljaju da li imaju hljeba ili ne, da li imaju čizme... to je neprihvatljivo, pokazuje totalnu nesposobnost upravljanja državom ili neko ima zle namjere", naglasio je Selmanaj.

Što se tiče uloge predsjednice Kosova Vjose Osmani, Selmanaj ocjenjuje da ona, umjesto da razgovara o članstvu Kosova u Natou, okuplja ministre i komandanta KBS-a da razgovaraju o hrani.

"Nažalost, na čelu institucija na Kosovu imamo ljude koji su neodgovorni prema svojim ustavnim obavezama", naglasio je Selmanaj.

Smatra da je u vezi sa situacijom u KBS-u trebalo da bude ostavki, ali kako navodi, premijer Albin Kurti nikoga ne smenjuje, jer je on glavni krivac za sve promašaje.

"Mislim da je proces odgovornosti kao element demokratije na Kosovu zaboravljen. Imamo ministre pod istragom, mnogi iz vlade imaju problema sa zakonom ili su prekršili Ustav, a nemamo nijednu ostavku ili razriješenje od strane premijera", navodi Selmanaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic