Poštovanje sporazuma jedini put

Politički analitičar Afrim Hoti pozitivno je ocjenio prisustvo premijera Albina Kurtija na Samitu Berlinskog procesa navodeći da je bio ravnopravan sa ostalim premijerima iz regiona. Hoti dodaje da Srbija ne može da blokira članstvo Kosova u Evropskoj uniji, prenosi RTK.

Hoti je, govoreći o učešću Kurtija, ukazao da je Kosovo do prije nekoliko dana bilo "na udaru same njemačke diplomatije", te da je bilo riječi i o tome da "ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, bude izostavljeno iz tog procesa".

"Kurti je učestvovao ravnopravno sa svim ostalim premijerima i svim ostalim vladama i to je jasan signal i pokazatelj da postoji samo jedan način da se ide naprijed, a to je poštovanje sporazuma", rekao je Hoti.

Navodeći da Srbija ne može da blokira članstvo Kosova u Evropskoj uniji, Hoti kaže da je razlog za to što je i Srbija dio Zapadnog Balkana i namjerava da bude dio EU.

"To ne zavisi od Srbije, zavisi od država članica Evropske unije. U međuvremenu, u Berlinskom procesu predviđeno je da se ubrzaju integracije u EU", rekao je Hoti.

Govorio je i o pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. Prema njegovim riječima, do priznanja bi došlo kada dođe do međusobnog priznanja Kosova i Srbije.

"Ove zemlje čekaju epilog, odnosno da se na osnovu postignutih dogovora Kosovo i Srbija dogovore i počnu njihovu implementaciju kako bi eventualno i od njih dobile priznanje", rekao je.

Izvor: Kosovo online/RTK