Vanredna sjednica Skupštine

Danas je održana vanredna sjednica Skupštine Kosova sa samo jednom tačkom na dnevnom redu – snabdjevanje hranom pripadnika KBS. Opozicija, za razliku od vlasti, smatra da po tom pitanju postoji problem, naročito nakon izvještaja koji je komandant u KBS-u poslao ministru odbrane o tome da postoji rizik da će pripadnici KBS ostati bez hrane. Do novonastale situacije oko snabdjevanja hranom, izvještaji su iz medija, došlo je nakon što je firmi koja je do sada pružala ove usluge istekao ugovor, a sa novom nije potpisan. Zbog toga je opozicija uspjela da sazove vanrednu sjednicu, ali se na njoj pozicija nije pojavila.

Mediji su izvestili prošle nedjelje da je komandant  KBS-a Bashkim Jashari uputio zahtjev ministru odbrane, Ejupu Maqedonciju, u vezi sa snabdjevanjem hranom. Zatražio je konkretna rješenja, navodeći da će u suprotnom biti prinuđeni da preduzmu mjere.

„Na osnovu gore navedenog, prosledite odgovarajuća uputstva o postupanju nakon 11.10.2024, budući da će nas nedolazak osoblja iz drugih institucija u kuhinje KBS-a, kašnjenja u snabdjevanju hranom i sanitarnim artiklima i rizici po zdravlje primorati da preduzmemo mjere da obustavimo sve planirane aktivnosti i radimo samo sa osnovnim osobljem“, naveo je Jashari u pismu Maqedonciju.

Kako je pisala Gazeta Express, do novonastale situacije oko snabdjevanja hranom došlo je nakon što je firmi koja je do sada pružala ove usluge istekao ugovor.

Ugovor sa novom kompanijom još uvijek nije potpisan, jer je pod internom revizijom. Kao privremeno rješenje, Ministarstvo je angažovalo kuvare iz Kazneno-popravne službe Kosova i Studentske menze.

Ovo osoblje je najavilo da će u kuhinjama KBS biti samo do 11. oktobra, navodilo se u pismu koje je Jashari poslao Maqedonciju.

Medijski izvještaji o ovom pitanju bili su povod za kritike opozicije na račun vlasti, ali i za podnošenje zahtjeva za održavanje nove vanredne sjednice.

Stigla je potvrda i da je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, zatražila sastanak sa ministrom odbrane i samim Jasharijem.

U međuvremenu, ministar odbrane poručio je da oni ulažu sve napore da se problem riješi.

Na sjednici danas: Kurtijeva navodna zalaganja – potpuna obmana
 
Na zahtjev Poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, danas je održana vanredna sjednica o ovom pitanju.

Lider ove stranke, Ramush Haradinaj, optužio je vladu, odnosno premijera, za špijunažu, izdaju, ali i da je „vojsku ostavio bez hljeba“.

To što premijer svakodnevno govori o zalaganju – potpuna obmana.

„Njegova svakodnevno navodno zalaganje je potpuna obmana. On ne radi za dobro ove zemlje. Nemilosrdno napada policiju, KIA i vojsku. Da, on je špijun za Srbiju, on je izdajnik, koji je ostavio svoju vojsku bez hljeba. Ostavio ih je bez odjeće, a sad je uspio da ih ostavi i bez hljeba. Ne izgovaram ove riječi sa nekom velikom željom, jer smo mi iz ove albanske zemlje, mi smo sa Kosova. Da, on je špijun, agent. U ponoć bih pozvao Savjet bezbjednosti…“, kazao je ovaj poslanik i bivši premijer.

I njegov saborac, Beke Berisha, optužio je vladu da je vojsku ostavila bez hljeba. Zahtjeva hitno rješenje.

„Vrijeme je kada je neophodno da se sektor bezbjednosti tretira kao prioritet. Zahtjevamo hitno rješenje. Vojnici ne treba da se opterećuju hranom i njenim kvalitetom. Nema igre sa vojskom…“

Berisha je u nastavku predstavio ono što se od traži, a među njima je i zahtjev da zvaničnici Ministarstva odbrane, uključujući samog ministra – podnesu ostavke.

„Skupština Republike Kosovo traži od Vlade, Ministarstva odbrane da hitno riješe pitanje snabdjevanja hranom kao i sve druge neophodne opreme. Odgovorni zvaničnici u Ministarstvu odbrane moraju podneti ostavke: Ministar, zamjenik ministra, generalni sekretar i sva odgovorna hijerarhija u administraciji ministarstva. Zahtjeva se od državnog tužilaštva da otvori pravni postupak za istragu slučaja, uključujući i sumnje u vezi sa KBS-om za pitanje u vezi sa korupcijom“.

A jedan od poslanika PDK smatra je u pitanju „namerna sabotaža“.

„Ono što se dešava ima samo jedno ime – namerna sabotaža. Mediji vam služe kao propagandno oruđe. Još je tragičnije to što nas već četiri godine terorišete da će nas Srbija napasti. Očigledna sabotaža mora da se zaustavi“, smatra ovaj poslanik.

Drugi poslanik ispred iste stranke, istakao je da Ministarstvo odbrane mora da obezbjede da procesi nabavki budu u skladu sa standardima NATO, ali ono:

„Nije uspjelo da isplanira završetak ugovora. Hrana nije iznenadna situacij, to je nešto što se može planirati kalendarom i transparentnošću. Da li ova Vlada obavlja svoju vitalnu dužnost?“.

A kritikama se pridružio i Avdullah Hoti, sa porukom:

„Zamislite da podignete uzbunu o susjednoj zemlji sa neprijateljskim tendencijama, vodite kampanju u Njemačkoj, a vojska bez hrane“.

Posebne kritike uputio je Vjosi Osmani, kosovskoj predsjednici, zbog nereagovanja.

Sjednica je, u nedostatku kvoruma, nakon četiri sata prekinuta. Najavljen je nastavak.