Nezadovoljstvo!

Predsjednik Udruženja penzionera Nijazi Gashi, podneo je ostavku u znak nezadovoljstva zbog ignorisanja zahtjeva od strane vlade. Na sastanku sa penzionerima, koji je organizovao Kosovski institut za pravosuđe, on je izjavio da je povećanje penzija od 20 odsto nedovoljno.

Predstavnike penzionera nije zadovoljilo povećanje penzija od 20 odsto, koje je ovog mjeseca uvela Vlada.

Na sastanku sa penzionerima, koji je u petak organizovao Kosovski institut za pravosuđe, izražena je zabrinutost da su mjesečna primanja građana starijih od 65 godina nedovoljna.

U znak nezadovoljstva zbog ignorisanja zahtjeva, predsjednik Udruženja penzionera, Nijazi Gashi, na ovom sastanku je objavio svoju ostavku.

„Podneli smo zahtjeve u kojima smo uzeli u obzir troškove života, i na osnovu toga smo izračunali koliko penzija treba da iznosi. To smo poslali, ali nije bilo odgovora. Nisu povećali penzije… Iznenađen sam ignorisanjem naših vlasti. Od danas više nisam predsjednik Udruženja, podnosim ostavku“, rekao je Gashi.

Izvršni direktor KIP-a, Ehat Miftaraj, takođe je rekao da aktuelna vlada u protekle četiri godine nije posvetila dovoljno pažnje penzionerima.

„Nažalost, u posljednje četiri godine nismo vidjeli da se penzionerima pridaje značaj. Ovaj porast od 20 odsto ne samo da nije u skladu sa inflacijom, već nije u skladu ni sa troškovima života sa kojima živimo. Vlada nije posvetila nikakvu pažnju socijalnom dijalogu“, rekao je Miftaraj.

Viši istraživač KIP-a, Naim Jakaj, koji je predstavio nalaze izvještaja „Država zanemaruje usklađivanje penzija sa troškovima života“, rekao je da je povećanje penzija od strane vlade politički potez pred izbore.

„Povećanje je došlo nakon dužeg perioda u kojem su penzioneri tokom posljednje tri godine doživeli pad kupovne moći, i može se reći da je ova odluka više politički potez pred izbore, koji ne odražava održivu i pravičnu socijalnu politiku za ovu kategoriju“, rekao je Jakaj.

Penzioneri su zatražili da se povećanje mjesečnih primanja vrši svake godine, kao što zakon nalaže, i da to povećanje odražava stopu inflacije.