Domaći su boljeg kvaliteta

Čini se da su domaći proizvodi boljeg kvaliteta. I pored toga što je prije nekoliko dana dozvoljen uvoz srpskih proizvoda na Kosovo, pojedini građani su odlučili da ih bojkotuju.

U Carini Kosova kažu za RTK da je uvoz srpskih proizvoda na Kosovo značajno opao u posljednje dvije godine.

Prema podacima Carine, tokom 2022. godine uvezeno je srpske robe u vrijednosti od oko 371 milion eura, tokom 2023. godine njihova vrijednost je bila preko 198 miliona eura, dok je ove godine preko 78 miliona.

Tokom ovih godina, izvoz Kosova u ovu zemlju je takođe smanjen.

U 2022. godini, prema podacima Carine, izvoz u Srbiju iznosio je preko 60 miliona eura, 2023. godine – 48 miliona eura, a 2024. godine preko 37 miliona eura.

Privrednici na Kosovu kažu da je zabrana uvoza srpske robe više od godinu dana pomogla kosovskim preduzećima.

„Vidjećemo koliko se razvila prehrambena industrija nakon zabrane srpskih proizvoda, građevinska industrija i industrija pića na Kosovu. Ovde je došlo do naglog razvoja, a ovaj razvoj je upravo zbog zabrane uvoza srpskih proizvoda“, rekao je biznismen Burim Piraj.

U međuvremenu, Poslovna alijansa Kosova navodi da gubici od zabrane srpske robe nisu bili veliki za kosovska preduzeća.

Predsjednik PAK-a Agim Shahini ističe da bi gubici Kosova bili veći ako bi zemlja rizikovala da bude isključena iz Berlinskog procesa zbog neprihvatanja srpske robe.

Vlada Kosova zabranila je uvoz robe poreklom iz Srbije u julu 2023. godine iz bezbjednosnih razloga.

Vlada je u ponedjeljak odlučila da ukine ograničenja na graničnom prijelazu Merdare za srpsku robu, dok će se mjere bezbjednosti na ostalim mjestima promjeniti nakon što Kosovo bude snabdjeveno naprednim skenerima.

Odluka o promjeni mjere doneta je nakon prijetnji njemačke države da će Kosovo isključiti iz Berlinskog procesa i CEFTA.