Neobjašnjivo!

Više od 50 prijedloga zakona u riziku je da se vrati na "nultu tačku" po raspuštanju aktuelnog saziva, ukoliko ne budu stigli na red u drugom čitanju u Skupštini Kosova. Razlog je nedostatak kvoruma, zbog kojeg se ne održavaju sjednice. Oni koji nadziru rad parlamenta kritikuju poslanike koji na sjednicama ne učestvuju i ocjenjuju da je nedostatak kvoruma "bolest" skupštine, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Organizacije za demokratiju, borbu protiv korupcije i dostojanstvo "Çohu" Arton Demhasaj rekao je za Ekonomiju onlajn da je neobjašnjivo kako partija na vlasti, koja ima parlamentarnu većinu, ne može da obezbjedi kvorum kako bi usvojila zakone od vitalnog značaja.

Dodaje da poslanici ne prisustvuju sjednicama zato što su započeli kampanju za izbore 9. februara, pa se više bave partijskim aktivnostima nego dnevnim redom parlamenta.

"Neobjašnjivo je kako stranka na vlasti, koja ima više od 51 odsto glasova i skupštinsku većinu, ne može da natjera svoje poslanike da se na neki način obavežu da učestvuju na sjednicama, da naprave kvorum i donesu zakone koji čekaju na red u Skupštini. To obično ima posljedice te se može desiti da ako se tako nastavi, u nedostatku kvoruma, o zakonima koji su na čekanju ne glasa u Skupštini. Što smo bliže izborima, šansa je manja", kazao je Demhasaj.

Demhasaj kaže da će se, ako se ovaj trend nastavi i o ovim zakonima ne glasa u drugom čitanju, oni vratiti "na nulu", odnosno da će morati da prođu proceduru od početka. Naglasio da poslanici moraju da obavljaju svoj posao za koji su plaćeni.

"Mislim da političke stranke, posebno stranke na vlasti i poslanici, treba da budu ozbiljni i jednostavno moraju da učestvuju na sjednicama, moraju da ostave po strani partijsko i političko djelovanje, da se za zakoni glasa za ili protiv, u zavisnosti od stavova koje imaju. Njihov posao mora da se radi jer su plaćeni da budu poslanici i primaju plate. S druge strane, oni primaju plate u Skupštini, a ne ispunjavaju svoje obaveze, a to su učešće na sednicama i glasanje za zakone, to nije ozbiljno ponašanje", kazao je on.

Viši istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe (IKD) Naim Jakaj istakao je da je jesenje zasjedanje skupštine počelo "slabo", zbog hroničnog nedostatka kvoruma, što je, prema njegovim riječima, preraslo u "bolest" te institucije.

Dodao je da će sada i odlaskom dva poslanika iz Poslaničke grupe Samoopredjeljenje biti otežan rad na donošenju najvitalnijih zakona za Kosovo ističući da se to već pretvorilo u bolest za Skupštinu.

Jakaj je takođe naveo da većina nacrta zakona za koje se očekuje da donesu reforme u pravosuđu, zapošljavanju i socijalnim pitanjima nije doneta u Skupštinu na usvajanje, a neki koji su usvojeni proglašeni su suprotnim.

"U proceduri su razmatranja prihvaćena u Skupštini, to je 54 nacrta zakona, među njima ima i prijedloga zakona koji su takođe inicirali građani. U međuvremenu, postoje i druge inicijative koje će već biti podnete. Pri kraju smo mandata, ali Skupština nije u mogućnosti da obavlja ni svoje dužnosti za zakone koji su u proceduri, a kamoli odlučuje o građanskim inicijativama", kazao je Jakaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online