NATo je prisutan!

Politički analitičar Afrim Hoti smatra da bez obzira što postoje političke turbulencije, ipak nema opasnosti od konflikta na Balkanu sve dok je Nato prisutan sa svojim snagama.

Komentarišući tvrdnju italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta o mogućem novom - eskplozivnom frontu na Balkanu nalik onom na Bliskom istoku, Hoti kaže da su te dvije situacije neuporedive zato što je Evropa pod "bezbjednosnim kišobranom Natoa".

"Ne možemo da poredimo rizik ili opasnosti na Balkanu sa drugim regionima kao što su Bliski istok ili problemi u Ukrajini zato što imamo sreću da smo geografski Evropa. Imamo sreću što smo, u bezbjednosnom smislu, pod kišobranom Natoa. Sve dok je Nato prisutan na Balkanu ne vidim mogućnost uskoba. Ali, vidim da postoji rizik od političkih turbelencija koje koriste politički lideri da bi vodili ovakvu ili onakvu političku kampanju. Na terenu ne vidim nikakvu stvarnu opasnost za Balkan“, izjavio je Hoti za Kosovo onlajn.

Ističe da u regionu postoje političke turbulencije, a da sve dok su prisutne Nato snage nema stvarne mogućnosti da dođe do konflikta.

"Postoje političke turbulencije. Možda postoje indikacije, naznake na terenu poput događaja u Banjskoj, terorističkog napada u Banjskoj, ali ne vidim stvarnu mogućnost da dođe do konflikta na Balkanu sve dok su Nato i njihove snage na terenu", dodao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online