Siromaštvo na djelu!

Agencija za statistiku Kosova objavila je podatke u vezi sa nivoom plata na Kosovu za prošlu godinu, a dok ministar finansija Hekuran Murati navodi da povećanje prosječne bruto zarade demantuje sve koji smatraju da povećanja nije bilo, ekonomski stručnjaci kažu da prosječna plata ne može ni približno da pokrije troškove potrošača, prenosi RTK.

Prema Agenciji za statistiku Kosova, u 2023. godini prosječne bruto zarade bile su 570 eura, dok su 2022. bile 521 euro, što je povećanje od 49 eura. Međutim, neto plata u 2023. iznosila je 506 eura, a 2022. - 446 eura, odnosno povećanje je 60 eura.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati kazao je da povećanje prosječne bruto zarade demantuje sve koji smatraju da povećanja nije bilo.

"Ono što se primjećuje jeste da je prosječna bruto plata, za sve zaposlene u javnom i privatnom sektoru, u posljednje tri godine povećana za 104 eura, dok je u prethodnim vladama za sedam godina porasla samo 94 eura. Najveći rast prosječne zarade dogodio se 2023. godine sa 9,4 odsto i 2022. godine sa 7,6 odsto, odnosno dvije godine Kurtijeve vlade. Time se demantuje sva propaganda koju smo čuli po televizijskim studijima iz opozicije kada su govorili da nije bilo povećanja plata", naglašava Murati.

Međutim, ekonomski stručnjak Nazmi Zeqiri ne slaže se sa ovim ciframa. Ocjenjuje da povećanje bruto plate ne pokriva izdatke potrošača.

"Nikada ne treba da gledamo povećanje bruto zarada kao realan pokazatelj povećanja kupovne moći potrošača. Sve to zbog visoke inflacije na Kosovu u posljednje dvije-tri godine. Povećanje bruto plata je nominalni aspekt, ali stvarni aspekt je ono što potrošač može kupiti sa tom platom. U 2022-2023. godini prešli smo na dvocifrenu inflaciju, a u zbiru za osnovne proizvode kao što je potrošačka korpa, ovo povećanje cijena je premašilo čak više od 50 odsto", rekao je Zeqiri.

Ekonomista Safet Gërxhaliu kaže da su ekonomske kalkulacije više izraz političkih stavova nego stvarnosti. Ističe da se nivo plata nikada ne računa sa standardom i platom koja je potrebna porodici za život.

"Inflacija je posljednjih godina ostavila traga na Kosovu, gdje imamo pad kupovne moći i enormno povećanje cijena osnovnih proizvoda. Treba napraviti pomak u pogledu povećanja plata. Nikada ne govorimo o visini plate za život četvoročlane porodice, koja bi, na osnovu povećanja trenutnih cijena, trebalo da bude 1.140 eura", naglasio je Gërxhaliu.

Prema podacima Agencije za statistiku, u javnom sektoru bilježi se značajan rast zarada za oko 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kao rezultat stupanja na snagu Zakona o zaradama u javnom sektoru. Nivo najviših plata na Kosovu je u javnim preduzećima, dok su najniže plate u privatnom sektoru.

Izvor: Kosovo online/RTK