Odgovor na zahtjev Kurtija

Bliski kontakti sa predstavnicima bezbjednosnih organizacija na Kosovu i u Srbiji su ključ za garantovanje stabilne bezbjednosti na Kosovu i regionalne stabilnosti, rekli su u Kforu i tako odgovorili na pitanje da li ova vojna misija ima opciju da obnovi Kopnenu zonu bezbjednosti u širini od pet kilometara, što je nedavno zatražio premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Koha.

Misija Kfora ne vidi mogućnost obnavljanja zone bezbjednosti sa Srbijom, što je premijer Albin Kurti zatražio prošlog vikenda, ističe portal.

"Kopnene i vazdušne bezbjednosne zone stvorene Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Vojnotehničkim sporazumom iz 1999. godine potpuno su relaksirane 2015. godine“, navodi se u odgovoru Kfora.

Iz te misije su ukazali i na radnje koje se preduzimaju u cilju garantovanja bezbjednosti.

"Kfor ima vidljivo i fleksibilno prisustvo i pomno prati situaciju. Nastavljamo da ispunjavamo mandat UN – na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 – da doprinesemo održavanju mirnog i bezbjednog okruženja za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu, u bilo koje vrijeme i na nepristrasan način“, navodi se u odgovoru Kfora.

Navode i aktivnosti koje sprovode sa različitim akterima, a koje smatraju bitnim za održavanje regionalne stabilnosti.

"Kfor djeluje kao treći bezbjednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i misijom EU za vladavinu prava (Eulex), koji su prvi i drugi bezbjednosni odgovorni. Takođe, komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim ključnim partnerima, uključujući predstavnike bezbjednosnih organizacija na Kosovu i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Srbije. To je ključ za garantovanje stabilne bezbjednosti na cijelom Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti“, navodi se u odgovoru Kfora.

Sagovornici Kosovo onlajna ocjenili su da će premijer Kosova teško dobiti podršku za ovu ideju.

Uvjereni su da ovo jeste dio predizborne kampanje i ukazuju da prvenstveno treba imati na umu da je povratak srpskih oružanih snaga u Kopnenu zonu bezbjednosti bio rezultat evolucije odnosa Srbije sa zemljama Zapada i da je do toga došlo jer je u periodu poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma KZB postala teren za djelovanje ekstremista.

Kurti je, inače, 5. oktobra na sastanku Generalnog savjeta Pokreta Samoopredjeljenje istakao da za normalizaciju odnosa sa Srbijom treba da postoji potpis sporazuma kao garancija namjere i volje obe strane, kao i da bi ponovo trebalo da se uvede Kopnena zona bezbjednosti u širini od pet kilometara.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore