NATO nije nikome talac!

Univerzitetski profesor Milazim Krasniqi ukazao je da je bezbjednosna situacija na Kosovu u rukama Kfora i Natoa i da odluke na sjeveru ne može da sprovodi Policija Kosova, bez obzira na to šta Kosovo želi.

Napominje da se odluke mogu donositi samo političkim procesom i političkim dogovorom u koordinaciji sa međunarodnim faktorom koji djeluje na Kosovu.

"Desetine puta je Kfor pisao da na sjeveru Kosova ne može biti policijskog rješenja. Rješenja mogu biti samo političkim procesom i političkim dogovorom, prirodno posredovanim i garantovanim međunarodnim faktorima. U tom kontekstu bezbjednost Kosova u odnosu na Srbiju je u mandatu Kfora, a ne Vlade Kosova. Da je sva bezbjednost u nadležnosti Vlade Kosova, oružani sukob sa Srbijom bi se odmah vratio", upozorava profesor.

Kfor, kako ukazuje, nije "talac igara Vlade Kosova" i spreman je da reaguje ukoliko bezbjednost bude ugrožena.

"Dakle, Nato ima bezbjednost Kosova u rukama. Ako se bezbjednost posmatra samo kao nadležnost vlade, to 100 odsto dovodi do oružanog sukoba sa Srbima na Kosovu i sa Srbijom. U krajnjem slučaju, to dovodi do sukoba čak i sa samim Natoom, zbog nadležnosti. S druge strane, ako Kurtijeva vlada misli da je Kfor talac njenih igara, nije u pravu. Nato nije nikome talac. Ako se nađe u situaciji da uzvrati, ona to čini bez oklevanja. Dovoljno je sjetiti se reakcije na albanske demonstrante u martovskim nemirima 2004. Stanite", poručuje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online