Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri upozorava da bi Kosovo, ukoliko premijer Albin Kurti nastavi sa jednostranim potezima po pitanju sjevera, moglo da potone u još veću izolaciju u odnosu na međunarodne partnere, dodajući da se prvi put u istoriji dešava da najvažnije kosovske institucije - Vladu, Parlament i Predsjedništvo kontroliše jedan čovjek.

Imeri je za Ekonomiju onlajn rekao da zapadni zvaničnici na sve moguće načine upozoravaju Kosovo da će biti sankcionisano zbog nekoordinisanja.

"Bili smo ozbiljno upozoreni izuzetkom iz Berlinskog procesa. To je jedini regionalni forum na kome je Kosovo prisutno sa svim svojim simbolima. Rizikovali smo da budemo isključeni iz zajedničkog regionalnog tržišta kao dela Berlinskog procesa. U tom slučaju Kosovo bi ekonomski stradalo, jer bi to bilo skoro kao potpuna ekonomska izolacija Kosova, pošto se naravno naši ekonomski odnosi, posebno trgovinski, uglavnom razvijaju sa zemljama regiona", upozorava Imeri.

Smatra da politika Albina Kurtija vodi ka sukobu i ne donosi obećane rezultate, rušeći odnose Kosova sa međunarodnim partnerima.

"Danas gotovo da nema volje među zemljama koje su istorijski pomagale Kosovu od SAD, Njemačke, Velike Britanije i tako dalje, da nastave to da rade. Ako nastavimo sa ovakvom politikom i sa premijerom koji stalno zateže situaciju, kida odnose i nije konstruktivan, Kosovo će biti u opoasnosti", smatra Imeri.

Govoreći o odlukama koje vlada donosi po pitanju sjevera, on ukazuje da je Kurti iskoristio tu teritoriju kako bi dobio podršku građana, jer je, kako kaže, "suverenitet prijatan uhu građana".

Pojašnjava da Vlada ulaže u svoju propagandu kako bi izgledalo da se na sjeveru zaista dešava revolucija.

Sa druge strane, naglašava da opozicione stranke maksimalno rade na suzbijanju "lošeg upravljanja Albina Kurtija", navodeći da je opozicija ustala protiv odluke da se nacrt ZSO ne pošalje Ustavnom sudu, kao i kontrolisanja nezavisnih institucija.

"Ne možemo da poredimo četiri godine Kurtijeve vlade sa bilo kojom od ranijih. Ova Vlada je kontrolisala i Predsjedništvo jer je predsjednik Osmani bila praktično neka vrsta produžene ruke premijera Kurtija. Sjećamo se da je protekle četiri godine bila gotovo neraskidiva simbioza između te dvije institucije. Kurti je kontrolisao Vladu, Parlament i Predsjedništvo", ukazuje Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online