Kriza sa hranom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zatražila je sastanak sa komandantom KBS-a Bashkimom Jasharijem i ministrom odbrane Ejupom Maqedoncijem povodom situacije sa snabdjevanjem hrane pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga, prenosi Klan Kosova.

Savjetnik za medije kosovske predsjednice Bekim Kupina istakao je da je Osmani zabrinuta zbog situacije koja je nastala u vezi sa snabdjevanjem pripadnika KBS-a hranom.

„Predsjednica Osmani je sa zabrinutošću pratila situaciju koja je nastala posljednjih dana u vezi sa snabdjevanjem vojnika KBS-a hranom, pa je odmah zatražila detaljan izveštaj od komandanta KSB-a“, naveo je Kupina.

On je takođe istakao da je Osmani zatražila sastanak na kojem bi se detaljnije razgovaralo o ovom pitanju sa komandantom KBS-a Baškimom Jašarijem i ministrom odbrane Ejupom Maqedoncijem.

„Predsjednica se angažuje, u okviru svojih ovlašćenja, u cilju rješavanja nastalog problema koji neizbježno utiče na operativnost KBS-a, njen razvojni proces, njen imidž i njen institucionalni integritet“, istakao je on.

Kupina je takođe istakao da je Osmani odavno dala predlog programa za višedimenzionalnu podršku KBS-u, međutim, ovom programu je potrebna budžetska podrška u zakonu o budžetu Kosova, koji predlaže Vlada i usvaja Skupština.

Program od sedam tačaka uključuje isplatu dodataka na platu za opasnost, isplatu za čuvanje i prekovremeni rad, isplatu dnevnica za pripadnike KSB-a tokom školovanja i obuke u inostranstvu (tokom cijelog perioda školovanja ili obuke, a ne samo za jedan mesec), zdravstveno osiguranje, funkcionalizaciju vojne bolnice sa sekundarnim i tercijarnim medicinskim uslugama, poboljšanje kvaliteta hrane uz najviše zdravstvene i sanitarne standarde, obezbjeđivanje pristupačnog smeštaja za vojno osoblje i njihove porodice i stvaranje kreditnog fonda za KBS.
 
Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova