Opozicija saglasna

Opozicione stranke, Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, ukazuju da aktuelna Vlada Kosova povećanjem penzija za 20 odsto nastoji da skrene pažnju sa ukidanja zabrane robe iz Srbije i posljedica te mjere.

Opozicija pojašnjava da Vlada Kosova sve odluke donosi kako bi pridobila podršku građana na predstojećim izborima, ne mareći za stvarne interese Kosova, piše Ekonomija onlajn.

Poslanik PDK Ardian Kastrati rekao je da je odluka Vlade Kosova o zabrani srpske robe manipulativni potez koji je samo naneo štetu ekonomiji Kosova i odnosima sa saveznicima.

"Kada je bila suočena sa pritiskom da bude isključena iz Cefte, Vlada je odustala i povukla ove mjere. Čini mi se da ove mjere nisu imale nikakvog efekta već godinu i po dana, osim štete po ekonomiju Kosova i napetosti u odnosima sa međunarodnom zajednicom", ocjenjuje Kastrati za Ekonomiju onlajn.

Premijer Albin Kurti je, ističe, da bi prikrio aferu oko zabrane srpske robe, odlučio da poveća penzije.

"To je uvreda za penzionere jer ako pogledate inflaciju i cijene prije četiri godine, vidite da je vrijednost eura izuzetno pala. Odluka bi imala efekta da su podigli penzije za najmanje 35 do 40 odsto", rekao je on.

Poslanica AAK Time Kadrijaj ukazuje da je odluku o zabrani robe iz Srbije premijer doneo sam, bez konsultacija sa opozicijom i predstavnicima međunarodne zajednice.

Smatra da je od dolaska na vlast Kurti radio isključivo u interesu svoje stranke, Pokreta Samoopredjeljenje.

"Kurti je se uvijek radio u pravcu prikupljanja pristalica za svoju partiju, čak i ako je interes Kosova oštećen", rekla je ona.

Kadrijaj smatra da je povećanje penzija od 20 odsto samo izborna akcija dodajući da je to malo povećanje koje ne doprinosi poboljšanju životnog standarda penzionera.

Poručuje da opozicija ni po koju cenu neće ući u koaliciju i formirati novu vladu sa Samoopredjeljenjem.

"Nećemo imati koaliciju, moje lično mišljenje je da opozicione stranke koje su danas aktivne treba da imaju svoju koaliciju i da formiraju stabilnu vlast", naglasila je ona podsjećajući da za vrijeme aktuelne vlade nije bilo novih priznanja Kosova, ni članstva u međunarodnim oranizacijama, već Kosovo trpi sankcije Brisela.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online