Posjeta za slušanje

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Alexander Kasanof rekao je da nekoordinisane akcije Vlade Kosova komplikuju kapacitete SAD-a da podrže Kosovo.

Kasanof, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, dao je ove komentare grupi novinara u Prištini, na kraju svoje dvodnevne posete, tokom koje se sastao sa najvišim državnim liderima, predstavnicima političkih partija te civilnog društva.

"Na sastancima sa predsednicom i premijerom ponovio sam našu želju za efikasnijim partnerstvom", rekao je Kasanof.

"Takođe, izrazio sam zadovoljstvo ponovnim pokretanjem prometa robe [iz Srbije u Kosovo] i što je Kosovo uspelo da zauzme svoje mesto u CEFTA-i i Berlinskom procesu", dodao je visoki američki zvaničnik.

On je takođe istakao da Sjedinjene Američke Države "ostaju snažan podržavalac naroda Kosova i demokratske, suverene i multietničke zemlje".

"Nastavljamo da podržavamo i evroatlantske integracije Kosova, kao i integraciju u evropske strukture, posebno u trenutku kada vidimo toliko promena u Evropi. Verujemo da je to i dalje pravo mesto za Kosovo. To je nešto što želimo da unapredimo i da radimo zajedno sa Kosovom", rekao je Kasanof.

Prema njegovim rečima, SAD očekuju da Kosovo i Srbija ispune sve obaveze koje su preuzele u dijalogu o normalizaciji odnosa, koji posreduje EU, kao i u sporazumima postignutim u tom okviru.

To, kako je rekao, uključuje i slanje nacrta statuta za Zajednicu opština sa većinski srpskim stanovnistvom na Kosovu na procenu Ustavnom sudu zemlje.

Kasanof je takođe rekao da je važno da se Vlada Kosova angažuje sa pripadnicima manjinskih zajednica.

Na pitanje da li bi izbori u SAD mogli na bilo koji način da utiču na pristup SAD-a prema Zapadnom Balkanu uopšte ili na dijalog između Kosova i Srbije, Kasanof je rekao:

"Spoljna politika SAD-a zasniva se na našim nacionalnim interesima i nije verovatno da će se naši nacionalni interesi promeniti u tolikoj meri da bi to dramatično uticalo na proračun ili politiku kada je reč o Kosovu".

Napomenuo je da je njegova prva poseta Kosovu bila "uglavnom poseta za slušanje" i "za bolje razumevanje pitanja".

"Mnogo sam naučio i te informacije ću preneti kada se vratim u Vašington", rekao je Kasanof.

Kasanof je boravio u Prištini nakon poseta koje je ove nedelje imao u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovo je bila njegova prva turneja u regionu otkako je preuzeo dužnost američkog izaslanika za Zapadni Balkan u julu ove godine.