VV ne prisustvuje sjednici

U Skupštini Kosova, parlamentarna rasprava o komunikacijama predsjednice poslaničke grupe Samoopredjeljenja, Mimoze Kusari-Lile, sa Milanom Radoičićem odvija se bez prisustva vladajuće većine, uz prisustvo samo opozicionih partija.

Pod vođstvom potpredsjednika Skupštine iz redova PDK-a, Envera Hoxhaja, započela je vanredna sjednica, sazvana na zahtjev 41 poslanika, kako bi se raspravljalo o komunikaciji Mimoze Kusari-Lile sa Milanom Radoičićem.

PDK zahtjeva krivičnu istragu o razgovorima Kusari-Lile i Milana Radoičića

Na plenarnom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici iz vladajuće većine, ali je sjednica započela govorom Abelarda Tahirija, šefa poslanika PDK-a.

Sa govornice Skupštine, Tahiri je pozvao državnog tužioca da pokrene krivičnu istragu o razgovorima između Mimoze Kusari-Lile i Milana Radoičića, ocjenjujući to kao prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

"Velika je sramota da Skupština bude bez većine koja je dobila 50 odsto glasova, i da ta većina izbjegava suočavanje s istinom. To nikada nismo videli ranije, i nadamo se da je ovo posljednji put. Mimoza Kusari-Lila, zajedno sa poslanicima VV-a, koji su doveli Milana Radoičića u Skupštinu, trebalo bi danas da budu ovdje i suoče se sa istinom", istakao je Tahiri.

On je apelovao na državnog tužioca da započne istragu na osnovu snimaka objavljenih u kosovskim medijima, u kojima se, kako se pretpostavlja, Kusari-Lila čuje kako komunicira sa kriminalcem Milanom Radoičićem.

"Radoičić nije običan kriminalac, već osoba sa velikom podrškom Aleksandra Vučića. Došli smo do tačke gdje srpska BIA i njihove službe, preko Radoičića, utiču na donošenje odluka u Skupštini Kosova. Ovo predstavlja ozbiljnu prijetnju za našu nacionalnu bezbjednost", dodao je Tahiri.

LDK, Kusari-Lila: Stranka se ne brani rušenjem države

Poslanik LDK-a, Anton quni, okrivio je premijera Albina Kurtija, rekavši da je on natjerao Kusari-Lilu da napravi tajni dogovor sa Milanom Radoičićem.

"Krivac je vaš premijer, Albin Kurti. Ne znam kako vas je naveo da napravite tajni dogovor sa agentom srpske obavještajne službe", rekao je Quni.

On je izrazio nevjericu da se Kusari-Lila poklonila na grobu ubijenog policajca Afrima Bunjakua, znajući da je ubijen od strane osobe sa kojom je prethodno napravila dogovor.

Haradinaj: VV se udružio sa Srpskom listom protiv OVK

Lider AAK-a, Ramush Haradinaj, izjavio je da je Radoičić, kao poslanik Skupštine, bio pod istragom kosovskog pravosuđa još od 2018. godine. On je optužio VV da su se udružili sa Srpskom listom protiv veterana OVK, dok je premijera Albina Kurtija nazvao špijunom Srbije. Haradinaj je dodao da Kusari-Lila mora biti smenjena.

"Svi ćemo biti odgovorni ako ne reagujemo na vrijeme. Podržavamo njenu smjenu, ali smatramo da odgovornost mora preuzeti i njen šef, Albin Kurti," zaključio je Haradinaj.