Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri ocjenio je da će Alexander Kasanof pozitivno uticati na napredak dijaloga Kosova i Srbije koji je u ćorsokaku, a da je njegova posjeta regionu dokaz da je Zapadni Balkan pod stalnom pažnjom SAD, prenosi Gazeta Blic.

„Posjeta Alexandera Kasanofa Kosovu i regionu govori o stalnoj pažnji američke vlade prema procesima na Zapadnom Balkanu, posebno procesu normalizacije. U novom formatu sam sekretar Kasanof će naravno, osim što će biti oprezan u ovom procesu, pozitivno uticati na napredak dijaloga s obzirom na poteškoće uoči izbornog procesa u Americi 5. novembra i na Kosovu 9. februara“, rekao je Haziri.

Naglasio je da je vlada Albina Kurtija ušla u ćorsokak po pitanju dijaloga.

"Ova vlada je ušla u ćorsokak po ovom pitanju. Već tri godine se obavezuje korakom naprijed i dva unazad. Sada ćemo čekati da se formira nova vlada. Vjerujem da će doći do značajnih promjena i da će se izgraditi potpuno drugačija dinamika u vezi sa ovim procesom kako bi se ovo pitanje završilo jednom zauvijek“, naglasio je Haziri.

Zamjenik pomoćnika sekretara SAD za Zapadni Balkan Alexander Kasanof se tokom posjete Kosovu sastao sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Prethodno, Kasanof je boravio u Srbiji gdje je razgovarao sa najvišim zvaničnicima.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic