Lično sa liderima

Profesor Seb Bytyqi smatra da su mediji u Srbiji dali "važniji ton" posjeti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Alexandra Kasanofa nego što to ona u ovom trenutku zavređuje, uz ocjenu da je njegov dolazak u region prilika za upoznavanje sa situacijom na terenu i sa balkanskim liderima lično, prenosi Teve 1.

"Srpski mediji su tome dali možda 'hitniji' ton nego što jeste. Ustvari, ne mislim da je to hitna posjeta u vezi sa bilo kakvim hitnim događajem ili razvojem, već je to više sastanak za upoznavanje pošto je delegat tek stupio na dužnost i to je posjeta koja služi za upoznavanje situacije na terenu ili čak lično sa liderima“, rekao je Bytyqi.

Smatra i da je ova posjeta svojevrsna priprema terena za postizanje dogovora u budućnosti jer je trenutno, prema njegovim riječima, dijalog u zastoju zbog izbora na Kosovu i onih u SAD.

"I naravno, radi se o naporima za koje se očekuje da budu pojačani za implementaciju sporazuma, jer se ne očekuje da će biti nekog većeg pomaka u njihovoj implementaciji pošto znamo da je sada dijalog zapeo i da je već pod uticajem izbora na Kosovu i izbora u SAD. Očekuje se da će se razgovarati o stavovima obe strane kako bi se pripremio teren ili radilo na tome da se u budućnosti napravi neki napredak za sprovođenje sporazuma", dodao je Bytyqi.

Izvor: Kosovo online/Teve 1