Vlada odgovorna za neuspjeh

Analitičar Artan Muhaxhiri ističe da je to što Kosovo još uvijek nije postalo članica Savjeta Evrope, odgovornost Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija, jer su igrali političke igre u važnom trenutku za Kosovo. Dodaje da Kosovo ne može postati dio te organizacije sve dok ne načini korak ka formiranju Zajednice srpskih opština.

Muhaxhiri je istakao da je Kosovo imalo priliku da postane dio Savheta Evrope, ali da je nije iskoristalo.

"Vlada Kosova je imala sjajnu priliku za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, ali zbog njihove naivnosti taj proces nije bio uspješan. To je bila politička mediokratska igra, pokušali su da u posljednjem trenutku pošalju nacrt Statuta Asocijacije koji je izradio "Fridrih Eberd", što nije zvanični nacrt koji im je predao Lajčak", rekao je Muhaxhiri.

Kako je istakao, nije moguće da Kosovo postane dio Savjeta Evrope, a da nacrt ZSO ne pošalje Ustavnom sudu na razmatranje.

"Sramotno je što je takva prilika propuštena, jer je potrebno da mnogi faktori budu u harmoniji da bi se dobilo članstvo u tako važnoj instituciji. Mislim da će i sljedeći put biti isti proces, da će se od Kosova tražiti da pošalje Nacrt Asocijacije Ustavnom sudu. Bez tog koraka neće biti uspjeha, biće trošenje energije ako Vlada Kosova želi članstvo, a da ne ispuni obaveze iz dijaloga. Tako da, za birače na Kosovu to su dobre riječi, ali u praktičnom smislu, nemoguće je da Kosovo dobije članstvo u SE bez ispunjavanja kriterijuma koje su postavili donosioci odluka", dodao je Muhaxhiri.

Odgovornost za takav neuspheh je na Vladi Kosova i premijeru Albinu Kurtiju, naglašava Muhaxhiri.

"Odgovornost je apsolutno na Vladi kosova, jer su imali šansu, od njih je zatraženo samo da pošalju Nacrt statuta Ustavnom sudu, ne i da počnu sa formiranjem Zajednice. Oni ni to nisu uradili, pokušali su da igraju političke igre sa međunarodnom zajednicom, i izgubili su. Mislim da je to bila veoma glupa odluka, da igraju takve političke igre u tako važnom trenutku", zaključio je Muhaxhiri.