Milan Radoičić nije želeo da postane prepreka za donošenje Nacrta zakona o minimalnoj zaradi i za izglasavanje kandidata za sudiju u Ustavnom sudu. O tome je obavjestio Mimozu Kusari-Lilu. Presretnut razgovor između Radoičića i Kusari-Lile dokazuje pokušaj šefice poslaničke grupe Samoopredjeljenje da koordinira sa de fakto nekadašnjim šefom Srpske liste.

Bila je to druga nedjelja juna 2022. Mimoza Kusari-Lile je pokušavala da obezbjedi glasove za usvajanje Nacrta zakona o minimalnoj zaradi u skupštini.

Iz tog razloga, šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje je takođe koordinirala sa Srpskom listom.

Konkretno, sa faktičkim šefom ovog subjekta, Milanom Radoičićem. To dokazuje i snimak koji je obezbjedio portal Paparaci. U trenutku komunikacije, kosovske vlasti su ga već gonile i nalazio se na crnoj listi SAD.

Radoičić je u bjekstvu od kosovskih vlasti od 18. januara 2019. i sankcionisan je od strane SAD u decembru 2021.

Komunikacija je obavljena uz posredovanje Slavka Simića, nekadašnjeg kolege Kusari-Lile iz Srpske liste.

Čim je počeo telefonski razgovor, Simić je obavjestio Kusari-Lilu da je stigao „kod Milana (Radiočića)“ i predložio joj da razgovara direktno sa njim.

„Hej kolega, stigao sam kod Milana, evo ti da se čuješ sa njim“, kaže Simić Kusari-Lili.

„Hajde“, odgovorila je Kusari-Lila.

„Halo zemljak, je l se čujemo“, pita Radoičić Kusari-Lilu.

„Da da, čujem te“, odgovara ona.

„E super, kako ste, je l ste vredni?“, upitao je Radoičić ponovo zvaničnicu LVV.

„Evo, u skupštini sam bila, imala sam neke sastanke, sada sam se oslobodila, idem kući“, odgovara ona.

Razgovor Kusari-Lile i Radoičića je usredsređen na zakonodavnu agendu, konkretno na Nacrt zakona o minimalnoj zaradi i izglasavanje kandidata za sudijsku funkciju u Ustavnom sudu.

U to vrijeme, u Skupštini Kosova se odvijao proces izbora dvoje sudija Ustavnog suda. Prvi konkurs za dvoje sudija Ustavnog suda propao je na sjednici održanoj 5. maja 2022. godine, nekoliko nedjelja prije razgovora Radoičića – Kusari-Lile.

Konkurs je ponovo raspisan i u novembru te godine. Enver Peci je uspeo da dobije dovoljno glasova za mjesto sudije u Ustavnom sudu.

„A, dobro, dobro. Vidi, preneo mi je Slavko da su vam potrebni naši glasovi oko zakona o minimalnoj zaradi i oko glasanja za sudiju ustavnog suda“, tvrdi Radoičić.

„Da?“, potvrđuje šefica poslanika LVV.

Nastavlja se koordinacija oko glasova poslanika Srpske liste između Kusari-Lile i Radoičića.

Svoju spremnost „da pomogne u ovome“ izrazio je uz neke zahtjeve za koje traži od Kusari-Lile je da razgovara sa svojim šefom.

„Ne vidim nikakvu prepreku da mi vama pomognemo oko toga, ali imamo mi neke zahtjeve koje ti treba da vidiš sa tvojim šefovima da pomognu“, kaže Radoičić Kusari-Lili.

Šefica poslaničke grupe LVV ne odbija Radoičićevu „ponudu“.

„Aj da vidimo sada“, kaže Kusari-Lile Radoičiću.

Prije nego što se pozdravio, Radoičić, obavješten o zakonodavnom dnevnom redu, preporučuje Kusari-Lili da se sastane sa „Slavkom [Simićem] u ponedjeljak“.

„Evo ovako, pošto je taj zakon u utorak, videćeš se ti sa Slavkom u ponedjeljak, a mi smo na vezi svakako, ja tebe pozdravljam i evo ti Slavka“, kaže Radoičić.

Nakon što je ponovo prineo telefon Simiću, bivši šef GP Srpske liste potvrđuje Kusari-Lili sastanak za ponedjeljak uz obećanje da će se „složiti“.

„Ništa kolega, vidimo se mi u ponedjeljak, pa dogovaramo dalje“, kaže Simić.

„Vidimo se u ponedjeljak“, odgovara ona.

Nacrt zakona o minimalnoj zaradi u načelu je usvojen u Skupštini Kosova 14. juna 2022. godine, nekoliko dana nakon ovog razgovora Kusari-Lile i Radoičića.

Uprkos činjenici da je Srpska lista glasala u prvom čitanju Nacrta zakona, Pokret Samoopredjeljenje je saopštio da je obezbjedio dovoljno glasova za njegovo usvajanje. Poslanik LVV-a Armend Muja je uključivanje Srpske liste u glasanje i prisustvo opozicionih poslanika u sali tog dana nazvao „igrom opozicije”.

„U glasanju za minimalac učestvovala su 74 poslanika, 68 glasova je bilo ZA. LVV je prethodno obezbjedila kvorum i glasove za donošenje zakona. Kada je opozicija videla da imamo kvorum i bez Srpske liste, ostali su u sali, upravo da daju spin da je Srpska lista presudila”, rekao je Muja.

Kao opoziciona stranka, Samoopredjeljenje je optuživalo prethodne vlade za saradnju sa Radoičićem i stvaranje zavisnosti od Srpske liste, koja je često bila odlučujuća za formiranje vlada.

Ovo nije prvi audio snimak, odnosno tekst koji je objavljen u medijima na Kosovu o navodnom razgovoru Kusari-Lile sa Slavkom Simićem i Milanom Radoičićem 2022. godine, uz etiketu „ekskluzivno“.

Međutim, isto kao i tokom prošle godine, Kusari-Lile je i nakon novog audio zapisa pominjala montaže, odnosno navela da „oni čuvaju Radoičića zvučnim zapisima i montažama razgovora“ sa Slavkom Simićem.

Poručuje da je sa njim posljednji razgovor imala u junu 2022.

„Međutim, vidi se da imaju veliki problem jer po peti put prave permutacije istog razgovora. Ovoga puta na dan ročišta za teroristički napad u Banjskoj. Ali uzaludne su. Odgovor će dobiti 9. februara. Radoičić i svi saveznici njegovih pristalica su poraženi i nikada se ne vraćaju na Kosovo, osim vezanih ruku. Oni kojima nedostaje, moraju se naviknuti. Nema hibridnog ratovanja nad nama“, poručila je u objavi na Facebooku.

Upitan za komentar o snimku, premijer Albin Kurti ga je juče takođe definisao „hibridnim ratovanjem“.

„Imam utisak da će se ovih dana intenzivirati hibridni rat protiv Kosova, naše vlade i naše poslaničke grupe i predsjednice Kusari-Lile. To smo videli u prošlosti. Ne očekujem mnogo novog od onih starih…“, kazao je Kurti, preneli su mediji.

I poslanik Pokreta Samoopredjeljenja, Armend Muja, juče je stao u odbranu Mimoze Kusari-Lile, navodeći da je objavljeni materijal „prerađen“:

„To je manje-više isti materijal koji se s vremena na vrijeme stalno prerađuje, po mom mišljenju tu nije bilo ničeg novog od onoga što smo čuli prošle godine. Gospođa Kusari-Lila je dala svoja pojašnjenja“, poručio je, preneli su mediji.

I dok vlast napada „one stare“, te govori o prerađivanju audio zapisa, opozicija i pojedine ličnosti iz javnog života, kritikuju vladajuću stranku.

Predsjednik Socijaldemokratske partije, Dardan Molliqaj, poručio je da razgovor otkriva mnogo o moći Kurtija koji, kako kaže, „ne polazi od principa, već od sebe“.

„Ovaj razgovor, nema nikakav drugi karakter osim pregovaračkog, cjenkanja“, naveo je.

Nezavisni poslanik u skupštini, Haki Abazi, nazvao je šeficu poslaničke grupe Samoopredjeljenja korumpiranom, ali i da nije jedina.

Poslanik PDK, Mërgim Lushtaku, pozvao je Kusari-Lilu da saopšti koji su bili Radoičićevi zahtjevi.

Optužbama na račun vlasti – da je „koordinisala sa Srpskom listom protiv veterana OVK“, uputio je vršilac dužnosti predsjednika Udruženja veterana OVK, Faton Klinaku.

Poslanica LDK, Hikmete Bajrami, navela je da je potreban odgovor pravosudnih organa – „koji moraju da razjasne krivičnu odgovornost funkcionera vladajuće stranke koji su sklapali nagodbe sa glavnim teroristom i glavnim zločincem Radoičićem“.

Direktor Instituta za pravosuđe, Ehat Miftaraj, naveo je da se „bratstvo ne čuva u tajnosti“, te da „nije ni čudo što je Radoičić sagradio vilu na sjeveru baš u vrijeme bratstva 2021-2023“.

Kako je sve počelo?

Kosovsku javnost sredinom jula mjeseca prošle godine potresala je afera snimanih navodnih razgovora nekadašnjeg poslanika Srpske Liste Slavka Simića i šefice parlamentarne grupe Samoopredjeljenje.

Ukoliko su razgovori vjerodostojni, oni su se dogovarali oko pomoći jedni drugima, u više poslova, u vrijeme kada u javnosti Samoopredjeljenje optužuje Srpsku listu za kriminal i da je pod uticajem PDK, dok Srpska lista u javnosti predstavlja izostanak komunikacije sa Samoopredjeljenjem.

Za tri dana poznati kosovski novinar Berat Buxhala, odnosno portal Nacionale, objavio je tri audio snimka ovog razgovora na kojima može da se čuje ogovaranje ostalih albanskih opozicionih stranaka, da su Kusari-Lila i Simić navodno razgovarali o glasanju za Zakon o veteranima OVK, „partnerskom odnosu“, potpredsjedniku Srpske liste za kojim tragaju kosovske vlasti, Milanu Radoičiću, odnosno o tome da su navodno Kusari-Lila i on razgovarali u više navrata putem telefona, što je potom šefica Samoopredjeljenja i demantovala, kao i o drugim temama.

Sve je to i tada izazvalo snažnu reakciju opozicije na Kosovu koja je izašla sa navodima da je Samoopredjeljenje koordiniralo sa Srpskom listom za donošenje pojedinih zakona u Skupštini Kosova.

Veterani „OVK“ koji se takođe pominju u razgovoru su u međuvremenu optužili vladajuće Samoopredjeljenje „za izdaju“, za vređanje „OVK“ i rad na štetu veterana ove formacije, dok su ujedno u Prištini organizovali protest.

Potom je došlo i do tuče u parlamentu, a između ostalog i povodom sadržaja ovih razgovora.

I dok je opozicija kritikovala i optuživala Kusari-Lilu, stranka koju predstavlja je i tada stala u njenu odbranu i opravdala je, navodeći da je njena dužnost da razgovara i sa poslanicima drugih partija.

Sa druge strane, pojedini predstavnici vlasti na Kosovu tražili su istragu o prisluškivanju Kusari-Lile, ocjenivši da su snimci tendenciozno „isečeni i montirani“.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja u međuvremenu je uz iznošenje istih optužbi podnela krivičnu prijavu protiv Simića, a srpskog predsjednika i „bande“ optuživala za sprovođenje kampanje.

Slično ovim navodima, tada je i ministar unutrašnjih poslova Kosova kazao da su snimci razgovora sa Slavkom Simićem, preko „Vučićeve ruke“ našli put ka medijima na Kosovu, što je naišlo na osudu Udruženja novinara Kosova.

Izvor: Paparaci/Kossev