Pozitivan korak

Profesor Prištinskog univerziteta Berim Ramosaj kaže da predstavljanje Kosova u Cefti bez Unmika ne vidi kao veliki rezultat i da je to važno sa političke tačke gledišta, prenosi Koha.

"Učinjen je pozitivan korak u pogledu našeg predstavljanja, jer ne bi imalo ni logičkog ni političkog smisla da nas predstavlja Unmik, kada se ulaže veliki napor naših partnera da Unmik ostvari svoju misiju na Kosovu i mora da ode kao što je došao. Ne vidim ovo kao neki veliki rezultat, ali kao dodatna vrijednost u političkom aspektu, to ima svoju važnost", rekao je Ramosaj.

On je dodao da je predstavljanje Kosova sa fusnotom u Sporazumu o slobodnoj trgovini između centralnoevropskih zemalja od najmanjeg značaja. Ono što je po njemu važno jeste da je Kosovo predstavljeno kao, kako kaže, "republika".

"Suština u stvaranju komercijalnih odnosa je u našem ravnopravnom položaju kao partnera, najmanje je bitno da li ima fusnote ili ne, bitno je da je Kosovo tu predstavljeno kao republika i da će se u tom smislu dogovoriti“, rekao je Ramosaj.

Prema njegovim riječima, od uvođenja carine na srpsku robu počeli su veoma veliki problemi.

Dodao je da je sada većina preduzeća ili proizvoda iz Srbije i BiH, veliki dio njih, izgubila kosovsko tržište.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore