Korak naprijed

Direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka ukazao je da je deblokiranje Cefte korak naprijed i da ga treba pozdraviti dodajući da je ujedno i dokaz da je kompromis moguć kada su strane spremne za to, prenosi RTK.

"Mislim da je najbolji dokaz da kada strane uključene u proces imaju volju za kompromisom, pozitivni rezultati neće izostati. Pod kompromisom sam podrazumevao odluku Vlade Kosova da ublaži mjere bezbjednosti i dozvoli uvoz robe iz Srbije posle više od 14 meseci, a sa druge strane kompromis Srbije da prihvati da Unmik koji je do sada predstavljao Kosovo u Cefti zamjeni samo Kosovo", rekao je Zeka.

Zeka smatra da je loša vest to što kod predstavljanja Kosova i dalje ostaje fusnota.

"Da se napravi paralela sa drugom inicijativom zajedničkog regionalnog tržišta 'Otvorenog Balkana', koju je, kao što znate, kao inicijativu podržala Američka privredna komora, mislilo se da će Kosovo biti predstavljeno bez fusnote, sa svojim Ustavnim nazivom i simbolima naše države, međutim, to je iskorak i kao takav treba ga pozdraviti", rekao je Zeka za RTK.

Pored imena i prezentacije koju će sada u Cefti direktno vršiti predstavnici Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine i Kosova uopšte, Zeka je rekao da Srbija mora da se suoči sa još jednim pritiskom narednih dana.

"A to je potpuno priznavanje zvanične dokumentacije koju su izdale kosovske vlasti i uklanjanje svih necarinskih barijera, administrativnih barijera sa kojima se kosovski proizvođači suočavaju godinama. Nemoguće je da se bilo koji proizvod koji sadrži deklaraciju proizvoda Kosova izveze u Srbiju i završi na policama tamošnjih prodavnica, pošto je do sada Srbija postavljala razne barijere i zahtjevala da se u deklaracijama upiše kao proizvod Unmika, proizvod gradova Kosova, što je apsolutno banalno", rekao je Zeka.

Dodao je da vjeruje da će se sličan pritisak koji je na kosovske vlasti vršen iz Njemačke i drugih zemalja proteklih mjeseci, sada biti vršen i na teritoriji Srbije, a isto će važiti i za njih, ali i za vlasti Bosne i Hercegovine koji na sličan način koče promociju četiri slobode u okviru Berlinskog procesa i inicijative za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

Zeka je rekao da veruje da će kosovske vlasti težiti da te prepreke sa kojima se suočava Kosovo i konstitutivni elementi, uključujući privatni sektor i biznis, rješavaju u okviru pregovora koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije.

Izvor: Kosovo online/RTK