Zakon o državnoj službi

Ombudsman Kosova ocijenio je da pojedine odluke ministrice spoljnih poslova Donike Gervalle o otpuštanju diplomata iz službe nisu u skladu sa vladavinom prava i konceptom pravne sigurnosti, prenosi Reporteri.

Oni koji su morali da napuste radna mjesta odlukom ministarke Gervalle podnjeli su žalbe u kojima navode da su im povređena ustavna prava koja se odnose na pravo na rad i obavljanje profesije, kao i druga prava zagarantovana važećim zakonodavstvom.

Reporteri je predao te žalbe na mišljenje Ombudsmanu koji je ocijenio da u konkretnom slučaju odluke Ministarstva pravde nisu u duhu vladavine prava i nisu u skladu sa konceptom pravne sigurnosti.

Na osnovu navedenih okolnosti, ocijenjuje se da je postupak prestanka radnog odnosa jednoj strani regulisan zakonom, a da je u slučaju podnosilaca pritužbe na snazi bio Zakon o državnoj službi.

S tim u vezi, Ombudsman ocijenjuje da se načelo vladavine prava u konkretnom slučaju ogleda u primjeni odredaba Zakona o državnoj službi, kao i okolnostima definisanim ovim zakonom.

Ombudsman smatra da koncept pravnog i razumnog očekivanja i pravne sigurnosti "omogućavaju subjektima da svoje postupanje zasnivaju na odredbama zakona i okolnostima definisanim u zakonskim odredbama, kao i da ostvaruju svoja prava koja proizilaze iz istaknutih zakonskih odredbi".

Ističe i da je pravna sigurnost u konkretnom slučaju zadovoljena samo ako je razrješenje funkcionera izvršeno ako su ispunjene okolnosti utvrđene zakonom, a u konkretnom slučaju samo kada ispunjava uslove definisane u čl.87. Zakona o državnoj službi.

Štaviše, imajući u vidu ovu činjenicu, dolazi do izražaja i ispunjenost koncepta legitimnog i razumnog očekivanja, jer službena lica ne treba da se osjećaju nesigurno i protiv njih treba preduzeti mjere za udaljenje sa posla, ako unapred nisu ispunjeni kriterijumi za razrješenje definisani zakonom.

Ombudsman smatra da donošenje rješenja o razrješenju funkcionera iz radnog odnosa treba da nosi duh vladavine prava i da bude u skladu sa konceptom pravnog i razumnog očekivanja i pravne sigurnosti.

Inače, 11 bivših diplomata otpuštenih u martu 2022. odlukom ministrice spoljnih poslova Donike Gervalle obratilo se sudu tražeći njihovo vraćanje na posao i nadoknadu svih plata i beneficija obračunatih od dana razrješenja.

Ministarstvo spoljnih poslova je smijenu obrazložilo time da su diplomatsko-konzularni službenici postavljeni nezakonito, a njihov advokat čeka da Odjeljenje za administrativne poslove Osnovnog suda u Prištini dokaže suprotno.