Članstvo u SE

Ambasador Njemačke na Kosovu Jorn Rohde izjavio je da se od Kosova ne traži da donese konačnu odluku o Zajednici srpskih opština. Kako je istakao, slanje Nacrta statuta ZSO na razmatranje Ustavnom sudu biće dovoljno za članstvo u Savjetu Evrope.

Rohde je naglasio da Kosovo, za početak, treba da napravi prvi korak.

"Rekli smo da nacrt treba poslati Ustavnom sudu kako bi sud proverio da li je to u skladu sa Ustavom Kosova, ovo je prvi korak. To bi bilo dovoljno da članstvo u Savjetu Evrope bude veoma brzo. Ti sastanci se ne mogu često sazivati na glasanje, a to je prije izvesnog vremena razjašnjeno, bez ovog koraka nema garancije većine. Neuspješno glasanje bi bilo katastrofalno", kazao je Rohde.

Dodao je da Njemačka želi da Kosovo bude dio Saveta Evrope.

"Mi želimo da bude pozitivno, želimo da imamo Kosovo u Savjetu Evrope, ali Kosovo mora da radi svoj posao i to se očekuje. Kada Kosovo uđe u organizaciju, svaki građanin može da se obrati Evropskom sudu za ljudska prava kao pojedinac. Bez obzira da li se radi o penzionim pravima ili tužbama protiv drugih zemalja. To je domaći zadatak koji nije urađen", rekao je Rohde.