Bez prisustva UNMIK-a

Kosovo će ubuduće u CEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope) na sastancima zajedničkih komiteta predstavljati kosovski zvaničnici, bez prisustva Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), sopštila je ministarka industrije, preduzetništva i trgovine, Rozeta Hajdari.

"Konačno je povučeno učešće preko UNMIK-a u CEFTA-i, to je rezultat mnogih napora i posvećenosti Kosova da prilagodi svoju poziciju u ovom mehanizmu", rekla je Hajdari 9. oktobra, nakon sastanka komiteta CEFTA-e, kojim u Beogradu predsedava Srbija.

Ona je na konferenciji za medije podsetila da je Kosovo zahtev oko predstavljanja podnelo 2021. godine i da je od tada blokiralo rad CEFTA-e kako bi se izvršio pritisak da se taj zahtev i prihvati.

"Bilo je 13 odluka koje su čekale na odobrenje od kada je naš zahtev poslat... obaveza Kosova je bila da ne odobri te odluke bez prihvatanja zahteva Kosova (oko samostalnog predstavljanja)", rekla je Hajdari.

Prethodno je i ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode (Rodhe), saopštio je da će Kosovo u CEFTA-i od sada predstavljati kosovski zvaničnici a ne UNMIK.

"Veliki korak napred ka ravnopravnoj zastupljenosti i učešću u ovom regionalnom telu", napisao je Rode na društvenoj mreži X.

Kosovo je u CEFTA-i predstavljao UNMIK od 2007. godine, kada se priključilo ovoj regionalnoj inicijativi.

Vlada Kosova je i ranije insistirala na promeni predstavljanja u CEFTA-i ali je Nemačka nedavno ponudila rešenje: da uz ime Kosova stoji zvezdica koja će ukazivati na fusnotu da status Kosova nije konačno rešen.

Zauzvrat je od Kosova zatraženo da ukine zabranu uvoza robe iz Srbije, što je zvanična Priština delimično i uradila 7. oktobra.

Kako je objasnio premijer Kosova Albin Kurti, roba iz Srbije će uz pojačanu kontrolu moći da ulazi preko graničnog prelaza Merdare, dok će na ostalim prelazima slobodan protok robe iz Srbije biti moguć kada se nabave skeneru za proveru kamiona.

Kosovo je insistiralo na stavu da te mere nisu bile ekonomske već bezbednosne prirode.

Inače, CEFTA je neko vreme bila u blokadi zbog kosovske zabrane uvoza robe iz Srbije i načina predstavljanja Kosova u ovoj inicijativi.

Deblokada CEFTA-e dolazi pred 10. godišnjicu Berlinskog procesa, koji se održava 14. oktobra. Berlinski proces je takođe regionalna inicijativa koja ima za cilj da pomogne ekonomski razvoj šest zemalja Zapadnog Balkana i njihovo približavanje Evropskoj uniji (EU).

Kosovo je deo Berlinskog procesa od osnivanja 2014. a neki od potpisanih sporazuma u okviru ove regionalne inicijative su sporazum o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma, profesionalnih kvalifikacija, te saradnja u oblasti saobraćaja, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.