Tragedija od poplava

Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz zatražila je od Vlade da izdvoji 200 hiljada eura za solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom, nakon poplava u kojima je život izgubilo najmanje 19 osoba, prenosi Reporteri.net.

Na današnjoj sjednici Vlade, Gërvalla-Schwarz je rekla da će, ako ne bude primjedbi, pokrenuti zvaničan zahtjev za ovo pitanje.

“Hajde da dobijemo vaše mišljenje o zahtjevu koji ćemo imati za solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom. Zamolila bih vas za solidarnost sa iznosom od 200.000 eura. Ako ovdje nema prigovora, onda bismo poslali zvanični zahtjev premijeru”, rekla je Gërvalla-Schwarz.

S tim u vezi, premijer Albin Kurti je rekao da je za pripremu odluke potreban još jedan sastanak.

U poplavama i klizištima koji su u noći između četvrtka i petka zahvatili Bosnu i Hercegovinu život je izgubilo najmanje 19 osoba, od čega 16 na jugu države i tri u srednjoj Bosni.

Prema podacima Hercegovačko-neretvanskog kantona, još se traga za devet osoba nestalih u poplavama.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je upozorenje 7. oktobra zbog obilnih padavina koje se očekuju u većem dijelu južnog dijela zemlje, kao i u srednjoj Bosni u srijedu, 9. oktobra, tokom noći i jutarnjih sati.