Renoviraće se...

Premijer Kosova Albin Kurti je na sjednici Vlade saopštio da je u Leposaviću pronašao objekat koji će biti pretvoren u porodilište.

Kurti je prije sjednice boravio u Leposaviću zajedno sa ministrom zdravlja Arbenom Vitijom.

“Tokom boravka u Leposaviću vidjeli smo jedan objekat, odnosno zgradu. Izvršiće se njeno renoviranje kako bi zadovoljila potrebe žena u Leposaviću, kako ne bi bilo potrebe da prelaze granicu i putuju preko 50 kilometara do Novog Pazara (na porođaj) gdje bi se kasnije djeca vodila kao stanovnci Srbije”, naglasio je Kurti.

Kurti je rekao i da je tokom boravka u SAD i Poljskoj imao sastanke sa liderima zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova te da je cilj tih razgovora bio da ih što više upozna sa Kosovom, istorijom Kosova i demokratskim i severnoatlantskim ciljevima kako bi te zemlje što više približio priznavanju.

"Imao sam brojne bilateralne susrete sa prijateljskim, savezničkim i partnerskim zemljama radi daljeg jačanja odnosa i saradnje. Susreli smo se i sa liderima zemalja nepriznavača kako bismo ih što više i dublje upoznali sa našom zemljom, sa našom istorijom i sa našim demokratskim i sjevernoatlantskim ciljevima da bi te zemlje što više približili priznavanju naše zemlje i uspostavljanju saradnje i bilateralnih odnosa", kazao je Kurti.

Kako kaže, na taj način će brže biti u prilici da im predstave svoju perspektivu za ostvarivanje privrednog rasta i demokratskog napretka Kosova.

Istakao je da je naišao na veličanstveno gostoprimstvo kosovske dijaspore u SAD i Poljskoj.

"Sinergija Vlade i institucija Republike uopšte sa njima je neophodna, osim što je neophodna i za sadašnjost, neophodna je i za budućnost zemlje", rekao je Kurti.

Na današnjoj sjednici, Vlada Kosova usvojila je reformsku agendu EU u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, a kosovsku delegaciju predvodi u tom procesu potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi.

Izvor: Radio KiM/Ekonomia online