U Đakovici je medicinsku pomoć primilo 13 učenica osnovne škole nakon što su se povredile oštrim predmetom. Slučaj je prijavljen u subotu.

Direktorka obrazovanja u opštini Đakovica, Eranda Kumnova-Baçi izjavila je za Kohu da danas očekuje zvanični izvještaj policije. Međutim, nezvanično joj je rečeno da je broj povređenih učenica, usled izazova na TikToku pod nazivom „samopovređivanje“, porastao na 13, nakon što je prvobitno prijavljeno troje.

Policija Kosova je ovaj slučaj pokrenula kao „podsticanje na samoubistvo“.

Kumnova-Baçi je ranije u izjavi za Kohu kazala da je za jedan od slučajeva obavještena od strane roditelja maloljetnice, nakon čega je obavjestila policijske vlasti.

Direktorka je rekla da je zbog ovog problema sazvala i hitan sastanak sa školama.

„U petak (4. oktobra) dobila sam nezvaničnu informaciju od roditelja o maloljetnoj učenici koja se povredila na ruci. Dva slučaja su se dogodila u jednoj školi, a jedan u drugoj. Ove povrede se navodno odnose na internet izazov ‘samopovređivanje’, gdje su učenice koristile rezač za olovke i povređivale se po rukama. Djevojčice su imale povrede“, izjavila je Kumnova-Baçi za Kohu.

Navela je da je obavjestila direktore škola i da su preduzete mjere kako bi se učenice kontrolisale, te je dodala da je doneta odluka o zabrani korišćenja telefona.

Vlada Kosova je u junu ove godine donela odluku da zabrani TikTok u javnim institucijama. Upućen je poziv da se starosna granica za korišćenje ove društvene mreže poveća sa 13 na 16 godina.

Mjesecima ranije sličan slučaj zabilježen je i u jednoj školi u Kosovo Polju.

Izvor: Koha/Kossev