Neki proizvodi mogu biti jeftiniji

Bivši ministar finansija Haki Shatri ocjenio je da bi promjena odluke u vezi sa robom iz Srbije mogla da dovede do promjene cijena proizvoda te da bi neki proizvodi mogli da budu i jeftiniji, prenosi Teve 1.

Shatri dodaje da su zabrana srpske robe i sankcije uvedene Kosovu zbog nekoordinisanog djelovanja dovele do blokade sredstava.

"Mogućnost kontrole komercijalne robe je mnogo lakša, a oni koji su podbacili u ovom mandatu uradili su to tako što su zaustavili srpsku robu. Smanjenje količine uvoza iz Srbije i zamjena te robe sličnom robom iz drugih zemalja u okruženju, ispostavile su se skuplje. To je platio potrošač iz zemlje. Smatram da će se promjena odluke pozitivno odraziti, jer je neka roba široke potrošnje koje obezbjeđuje Srbija jeftinija zbog blizine tržišta", kazao je Shatri.

Vlada Kosova je posljednjih dana donela odluku i da poveća penzije za 20 odsto, a Shatri kaže da su penzije povećane samo za broj ali, kako dodaje, nije povećana mogućnost kupovine 20 odsto više robe.

"Penzioner koji prima starosnu penziju od 100 eura, kupio je 2021. više robe nego što danas može da kupi sa 120 eura. Penzija apsolutno nije povećana, cijene su porasle do 60 odsto i ta kategorija ljudi je osiromašena za 60 odsto“, dodao je Shatri.

Izvor: Kosovo online/Teve 1