Veliki uspjeh!

Kosovo će na sastanku Cefte predstavljati Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, a iako će biti sa fusnotom, u Pokretu Samoopredjeljenje smatraju uspjehom predstavljanje Kosova u Cefti bez Unmika, prenosi Telegrafi.

Prema vladajućoj stranci, očekuje se da će na sastanku biti odobrena grupa tehničkih sporazuma o kojima se razgovaralo mjesecima, a koji olakšavaju slobodnu trgovinu zemljama regiona.

Demokratska partija Kosova kaže da je ukidanje mjera bezbjednosti za srpsku robu kao protivvrijednosti za učešće Kosova u Cefti nedovoljno.

U međuvremenu, poznavaoci regionalnih procesa pozdravljaju odluku vlade da ukine blokadu srpske robe kako bi se olakšala slobodna trgovina i postigao pun uspjeh Cefte i Berlinskog procesa.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila kaže za Kosova press da je nakon odluke da se ukine mjera bezbjednosti za srpsku robu samo preko graničnog prijelaza Merdare ispunjen zahtjev Njemačke da Cefta i Berlinski proces u potpunosti postignu uspjeh.

"Kosovo će imati svoje predstavnike, a ne preko Unmika kao do sada. Na dnevnom redu je grupa tehničkih sporazuma o kojima se razgovara mjesecima, ali zbog našeg neučešća i nekih drugih pitanja, nisu donete odluke. Očekuje se da će ove odluke biti usvojene", kazala je Kusari-Lila.

Kako dodaje, Cefta je mehanizam za olakšavanje slobodne trgovine za zemlje regiona i zemlje koje pretenduju na članstvo u Evropskoj uniji i omogućava olakšanje kroz ublažavanje tereta ili birokratije.

"Ali i prilagođavanje tehničkih standarda sa standardima EU. To je sada na tehničkom nivou, dok je predstavljanje država na političkom nivou. Više neće biti predstavnika Unmika koji će biti tamo zajedno sa Kosovom", kazala je.

Navodi da je ovo posljednji put da će ime Kosova biti sa zvijezdicom, ali na kom nivou u pogledu političke zastupljenosti još uvijek nije jasno.

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Mimoza Ahmetaj u odgovoru za Kosova press kaže da je vlada namjeravala da uslovljava EU idejom da ekonomske i političke sankcije budu uklonjene blokiranjem srpske robe, ali je prihvatila da ukine blokadu srpske robe samo za predstavljanje u Cefti sa zvijezdicom.

Politički analitičar Visar Imeri kaže za Kosova press da je vlada uradila dobro ukidanjem bezbjednosnih mjera protiv srpske robe jer je, kako kaže, regionalna saradnja važna za Kosovo.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast je dobro uradila što se pozabavila pitanjem skenera pošto je na taj način i zabrinutost za bezbjednost uzeta u obzir.

Ističe da Kosovo ima jedine mehanizme za regionalnu saradnju kroz Cefta i Berlinski proces.

"Razloge i prepreke možete pronaći uvijek. Politika nije u pronalaženju prepreka već rješenja. Naravno i pravljenje kompromisa za svoje strateške ciljeve", naglašava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ovlastilo je Carinu Kosova da ukine mjere bezbjednosti za srpsku robu koja stiže preko graničnog prijelaza Merdare.

Premijer Albin Kurti izjavio je da su nakon takve akcije ispunjeni zahtjevi saveznika da Cefta i Berlinski proces budu u potpunosti uspješni.

Odluku Vlade pozdravili su američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier i njemački ambasador Jorn Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi