Osnovni sud u Prištini

Ispred Osnovnog suda u Prištini 9. oktobra se održava pripremno ročište u slučaju Banjska, na kome bi trojica optuženih koji se nalaze u pritvoru na Kosovu trebali da se izjasne o krivci.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 11. septembra podiglo optužnicu protiv 45 osoba za terorizam, finansiranje terorizma i teška krivična dela ali su samo njih trojica dostupni pravosudnim organima: Vladimir Tolić, Blagoje Spasojević i Dušan Maksimović. Oni su uhapšeni nakon oružanog napada u Banjskoj na severu Kosova, kada je oružana grupa Srba napala kosovsku policiju i ubila policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre su potom ubijena i trojica napadača.

Odgovornost za ovaj napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste-najveće stranke Srba na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda. Veruje se da se on i većina pripadnika te oružane grupe nalaze u Srbiji.

Inače, pripremno ročište je prvobitno trebalo da se održi 25. septembra ali su advokati uhapšenih tražili odlaganje uz obrazloženje da su optužnicu dobili kasno, te da im je potrebno vreme da se pripreme.

S druge strane, tužilštvo je zatražilo da suđenje počne i za optužene koji su u bekstvu, na šta su advokati negodovali navodeći da tako nešto kosovski zakoni ne dozvoljavaju.

Na kraju je sudija Arben Hoti rekao da će zatražiti pravno mišljenje Vrhovnog suda u tumačenju zakona kada je u pitanju suđenje u odsustvu, te konstatovao da ima uslova za suđenje onima koji se nalaze u pritvoru na Kosovu.

Iz Vrhovnog suda su u odgovoru za Radio Slobodna Evropa(RSE) potvrdili da su zahtev oko ovog pitanja dobili 30. septembra, te da ga razmatraju. Napomenuli su da ne postoji rok u okviru kog Vrhovni sud Kosova treba da da svoje pravno mišljenje.

Specijalno tužilaštvo Kosova optuženima u slučaju Banjska na teret, pored ostalog, stavlja teroristička dela i dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova.

Tužilac, Naim Abazi, ranije je rekao da su optuženi imali različite uloge u okviru kriminalne grupe – "od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca".

U optužnici se navodi da je ova grupa, upotrebom nasilja uz korišćenje teškog naoružanja, pokušala da "odvoji severni deo teritorije Republike Kosovo, odnosno opštine naseljene srpskom većinom, i da ih pripoji teritoriji Republike Srbije".

Kao vođa te grupe označen je Milan Radoičić, za koga se kaže da je igrao važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima.

Radoičić se inače nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država i Velike Britanije zbog povezanosti sa međunarodnim organizovanim kriminalom i korupcijom.

Na Kosovu se Radoičić dovodi i u vezu sa ubistvom srpskog opozicionog političara, te zastrašivanje svedoka u sudskom postupku koji se tiče ilegalne gradnje.

Istragu o napadu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje Radoičiću na teret stavlja tri krivična dela - među kojima su nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška dela protiv opšte sigurnosti. Ostali osumnjičeni su NN lica.

Kosovske vlasti napad u Banjskoj takođe smatraju terorističkim aktom i optužuju Srbiju da stoji iza njega. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je ranije za RSE rekao da postoje obaveštajne informacije da iste grupe nastavljaju da treniraju na teritoriji Srbije i oko granice između Kosova i Srbije.

Međutim, Srbija negira bilo kakvu umešanost, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da za Beograd taj napad nije teroristički ali da se istražuje.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj, zatražila istragu i da se odgovorni izvedu pred lice pravde.