Samopovređivanje

Tri djevojčice dobile su medicinsku pomoć u Đakovici nakon što su se povredile oštrim predmetom u dvije niže srednje škole, piše Koha.

Direktorica obrazovanja u opštini Đakovica, Eranda Kumnova-Baçi, izjavila je da je jedan od slučajeva prijavio roditelj maloljetnice, a zatim je obavjestila policijske organe.

Ona je kazala da je sazvala hitan sastanak sa školama po ovom pitanju.

„U petak (4. oktobra) dobila sam nezvaničnu informaciju od roditelja da je maloljetna učenica povredila ruku. Dva slučaja su se desila u jednoj školi, a jedan u drugoj školi. Ove povrede su dio onlajn izazova ‘samopovređivanja’ gdje su učenice koristile nožić sa rezača za olovke, te njime povredile ruke. Djevojčice su imale posjekotine po rukama“, izjavila je Kumnova-Baçi za Kohu.

Ona je kazala da je obavjestila direktore škola i preduzete su mjere za kontrolu učenika, sve dok se ne donese odluka o zabrani korišćenja telefona.

„Hitno sam pozvala na sastanak sa direktorima škola, a direktore sa razrednim starješinama odjeljenja, kako bi mogli da se sastanu i sa roditeljima“, dodala je direktorica obrazovanja u Đakovici.

„Direktor me je obavjestio da su o ovom slučaju obavješteni i školski psiholozi“, dodaje.

Policija Kosova pokrenula je slučaj kao „Pokušaj samoubistva“.

„Direktorica obrazovanja je prijavila da su tri učenice žrtve fenomena samopovređivanja. Tri maloljetne kosovske žrtve poslate su na liječenje. Slučaj se istražuje“, navodi se u policijskom izvještaju.