Djelimično ukidanju mjere

EU podržava slobodnu trgovinu robom širom Zapadnog Balkana, u skladu sa pravilima Cefte, odgovorio je portparol EU Peter Stano na pitanje Kosovo onlajna da prokomentariše odluku Vlade Kosova o djelimičnom ukidanju mjere bezbjednosti za srpske proizvode na prijelazu Merdare.

Stano je dalje naveo da je slobodna trgovina u skladu sa pravilima Cefte ključna za funkcionisanje Zajedničkog regionalnog tržišta.

"Ovo je ključno za funkcionisanje Zajedničkog regionalnog tržišta i sastavni je dio Plana rasta za region, a oba predstavljaju opipljive koristi za građane čitavog regiona", naveo je Stano.

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je juče ukidanje mjere zabrane uvoza srpske robe, ali samo kada je u pitanju prijelaz Merdare.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova napisalo je jedno pismo carinama Republike Kosova u kojima se navodi da se sigurnosna mjera, koja je postojala do sada, promjeni time što će biti kontrola robe, ali samo na Merdaru, jer da bismo imali kontrole na svim graničnim prijelazima, treba da dobijemo te skenere, koje, prvo, kupujemo sami, drugo, očekujemo da nam pomažu i SAD i Evropska zajednica. Dok ne stignu skeneri mi ćemo samo na Merdaru dozvoliti robi da ulazi, ali pod kontrolom, jer sigurnosne mjere kao takve još su na snazi. Sigurnosna situacija se nije toliko promjenila“, rekao je Kurti.

Podsjetimo, nakon što je Vlada Kosova donela odluku o ukidanju zabrane ulaska srpske robe preko prijelaza Merdare, uz pojačanu kontrolu, na tom prijelazu Tanjugu je juče rečeno da iz Prištine nije stigao nikakav pisani dokument da roba iz Srbije može da ulazi na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online