Nakon velikog pritiska

Odluka o ukidanju mjere bezbjednosti za srpske proizvode na prijelazu Merdare prvi je korak u pravcu ka normalizaciji kada je u pitanju razmjena i kretanje robe i kapitala sa Srbijom, ocjenio je za Kosovo onlajn predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini.

Shahini je istakao da još uvijek nije poznato šta će Kosovo dobiti zauzvrat.

„Kosovo je ukinulo tu bezbjednosnu mjeru, ali za Kosovo još nisu ukinute sankcije koje su na snazi od Evropske unije. Još nemamo tačne podatke šta je Kosovo dobilo od toga, ali moglo je da dobije ukidanje fusnote, moglo je da dobije ukidanje zabrane kretanja građana u BiH, da to bude bez vize, sa ličnom kartom, kao što mi idemo u Srbiju, a takođe moglo je da uslovi da se ukinu sankcije protiv Kosova koje su na snazi više od godinu dana“, rekao je Shahini.

On je istakao da je Kosovo ovu odluku donelo usljed velikog pritiska.

„Veliki je pritisak bio na Vladi Kosova da se ukine ova bezbjednosna mjera za srpske proizvode, iako, i u tim uslovima, mi smo imali uvoz više od 200 miliona eura iz Srbije. Očekujem da će Kosovo na Berlinskoj konferenciji biti kritikovano, isto tako očekujem da će Kosovo i dalje da bude član Cefte, Berlinskog procesa i ostalih procesa u procesu integracija sa ostalim državama Zapadnog Balkana“, naveo je Shahini.

On je dodao da su zbog blokade srpskih proizvoda, koja je na snazi više od godinu dana, najviše izgubili srpski proizvođači.

„Izgubili su i Srbi koji žive na Kosovu koji nisu imali srpske proizvode, izgubili su i ostali građani koji su navikli da kupuju srpsku robu, a isto tako mi smo uvozili ovu robu iz drugih zemalja i sada će biti veliki problem za srpske proizvode da se povrati isti trend prodaje na tržištu Kosova. Srpski proizvođači treba da ulože puno para u marketing na Kosovu, da imaju dobre cijene i da se kroz te povlastice vrate na tržište“, naglasio je Shahini.

Na pitanje da li očekuje da će se ista mjera primjenjivati i na ostalim prijelazima, istakao je da će se to vjerovatno desiti u budućnosti.

„Konferencija Berlinskog procesa biće 14. oktobra, i očekujem da Kosovo ukine to. Kontrola može da se vrši fizički, a isto tako skeneri jesu dobri za sve granične prijelaze, to je brža kontrola koja treba da bude na svakoj granici Kosova sa svim državama“, poručio je Shahini.
 
Izvor: Kosovo Online