Profesor ekonomije

Profesor ekonomije Bashkim Mustafa kritikovao je vladu Albina Kurtija zbog najave povećanja penzija za 20 odsto, navodeći da ta odluka pokazuje "loše upravljanje javnim novcem" i "loše upravljanje uopšte", prenosi Dukađini

Mustafa kaže da, ako bi bilo pravilnog i efikasnog upravljanja, ne bi morali da govore o povećanju penzija od 66 centi na dnevnom nivou, već o desetinama i stotinama eura na mjesečnom nivou.

"To su sve ekonomski pokazatelji koji su rezultat lošeg upravljanja i lošeg upravljanja javnim novcem. Da postoji tačno, efikasno i pravilno upravljanje javnim finansijama, ne bismo govorili o povećanju od 66 centi. Nalazimo se u situaciji da četiri godine od pandemije imamo najveću inflaciju ikada viđenu na Kosovu", naveo je Mustafa.

Bivši ministar trgovine Kosova Ismet Mula izjavio je da su ekonomski problemi nasljeđeni kroz decenije i da je to jedan od razloga što je Kosovo ostalo "neekonomično".

Mula navodi da budžet Kosova trenutno zavisi od Carine Kosova i Poreske uprave i da monetarnu, fiskalnu i poresku reformu treba sprovoditi kontinuirano.

"Ekonomski problemi su nasleđeni više od dvije decenije. Postoji više od 600 preduzeća nasljeđenih iz bivše Jugoslavije. Ona su privatizovana prije nezavisnosti. Imovina i fabrike su pretvorene u magacine, stanove, a Kosovo je ostalo bez privrede. U stvari, fabrike sa 7.000 radnika i 5.000 radnica su nestale na Kosovu. Kapaciteti su ugašeni. Proizvodnja je oko 15 odsto. Kosovski budžet zavisi od carine i Poreske uprave. Mi smo privreda koju čini 80 odsto uvoza. Monetarnu, fiskalnu i poresku reformu treba raditi kontinuirano", naveo je Mula.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini