Odluka Vlade Kosova

Kako piše portal Reporteri Vlada Kosova je odlučila da se od ovog mjeseca za sve kategorije penzionere izvrši povećanje penzija za 20 posto.

Vlada Kosova odlučila je da od oktobra sve penzije budu povećane za 20 odsto, piše Reporteri.net.

Vijest je saopštio premijer Kosova Albin Kurti na zajedničkoj konferenciji sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem.

Kurti je rekao da je s obzirom na to da je situacija s inflacijom smanjena i da se ekonomija zemlje povećava, i država je u "mirnijim vodama" te je zbog toga donesena odluka o povećanju svih penzija.

„Sada kada se situacija s inflacijom smirila i ekonomija zemlje se povećava, možemo reći da živimo u mirnijim vodama. Od ovog mjeseca, oktobra, povećaćemo sve penzije za 20 odsto, uključujući osnovnu starosnu penziju, penziju za doprinose, dječiju invalidsku penziju, penziju za slepe, porodičnu i radnu invalidsku penziju i penziju za one iz Trepče”, rekao je Kurti na konferenciji za medije.

Premijer Kurti je rekao da je njegova vlada imala više izazova od prethodnih vlada, dok je naveo neke mjere za pomoć porodicama koje su preduzete tokom njegovog mandata, uprkos povećanju cijena.

Spomenuo je i povećanje minimalne zarade, kao i dječijih dodataka.

“Od energetske krize do povećanja cijena prehrambenih proizvoda. Kao Vlada smo se pobrinuli da stanemo na stranu onih kojima je to bilo potrebno, kao što je izolacija kuća, dodatna podrška, s obzirom na nestabilnu situaciju, ali i vodeći računa da ne pogoršamo situaciju s inflacijom.”

“Odobreli smo minimalnu platu od 350 eura, kao i utrostručili naknade za porodice i djecu. Imali smo i povećanje za penzionere, kako bismo olakšali teret izazvan svjetskom krizom”, rekao je Kurti na konferenciji.