Zabrinjavajuće

Zdravstveni sistem na Kosovu i dalje se suočava sa velikim problemima, a jedan od najzabrinjavajućih je odlazak zdravstvenih radnika sa Kosova koji traže posao u različitim zemljama svijeta i njihov nedostatak u lokalnom zdravstvenom sistemu, piše Front onlajn.

Nedostatak zdravstvenih radnika primjećuje se i na Klinici za anesteziologiju, a o tome je govorio direktor te klinike Gazmend Spahija.

Prema njegovim riječima, u Klinici za anesteziologiju je zaposleno 49 anesteziologa što je, kako dodaje, malo za kliniku i onemogućava aktiviranje svih potrebnih jedinica.

Spahija kaže da su često prinuđeni na dvadesetčetvoročasovno zatvaranje određenih jedinica zbog nedostatka anesteziologa.

Prema njegovim riječima, razlozi zbog kojih anesteziolozi napuštaju posao u Klinici su bolje plate, čak do sedam puta veće u privatnom sektoru.

"Takođe, i manji obim posla tera anesteziologe da napuste posao. Anesteziolozi-specijalisti uglavnom odlaze u privatni sektor na Kosovu. Nedostatak anesteziologa je evidentan jer moramo da angažujemo 40 radnih jedinica i da vodimo tri intenzivne jedinice i pet jedinica u kojima se rade hitni slučajevi", rekao je Spahija.

Inače, sa Kosova je ove godine otišlo je 67 ljekara, dok je 227 medicinskih sestara zatražilo plastificiranu licencu i 95 ovjeru Etičkog kodeksa, piše Front onlajn.

Izvor: Kosovo online/Front online