Kratkovida igra

Pod vođstvom premijera Albina Kurtija, Kosovo je preduzelo korake za koje neki analitičari kažu da prkose tradicionalnim diplomatskim normama, piše RSE.

Charles Kupchan, profesor na Univerzitetu Džordžtaun, kaže da Kurti "političke interese stavlja ispred nacionalnih".

„Ustajanje protiv Vašingtona, pokazivanje mišića i pokazivanje autonomije izgleda pomaže Kurtiju da stekne popularnost. Ovo vidim kao kratkovidu igru. To može biti politički korisno kratkoročno, ali je opasno na duži rok“, kaže Kupchan.

Kurtijeva vlada je zamjenila srpske tablice kosovskim, postavila albanske gradonačelnike u opštinama sa srpskom većinom i uklonila srpski dinar iz upotrebe.

Za SAD, koje zahtjevaju da se sva pitanja u vezi sa situacijom na sjeveru rješavaju u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom, svi ovi koraci su jednostrani i nekoordinisani i uticali su na partnerstvo Kosova i SAD.

Najnovija Kurtijeva akcija koja je razbesnela Vašington je zatvaranje nekoliko srpskih institucija na sjeveru, 30. avgusta, od kojih lokalna zajednica godinama dobija različite usluge.

Američka ambasada na Kosovu iznela je jednu od najžešćih kritika na račun Vlade Kosova u to vrijeme.

„Sjedinjene Američke Države i naši međunarodni partneri su stalno tražili od Vlade Kosova da kao prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu dijaloga koji vodi EU. Neuspjeh Vlade Kosova da odgovori na ove zahtjeve predstavlja realno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva“, rečeno je u odgovoru.

Prošle nedjelje pojavili su se izvještaji da su Sjedinjene Države suspendovale saradnju sa Policijom Kosova, posebno u oblasti obuke, kao kaznenu mjeru.

Kurti je tih dana boravio u posjeti SAD, gde se, između ostalih, susreo sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Jamesom O'Brienom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Aleksandrom Kasanofom.

Kurti stalno insistira na tome da postupci njegove Vlade nisu usmjereni ni protiv koga, da se pridržava Ustava i zakona Kosova i da su odnosi sa SAD dobri, uprkos neslaganjima po nekim pitanjima.

Kupchan se u potpunosti ne slaže. On kaže da su odnosi SAD sa Vladom Kosova na najnižem nivou ikada.

Prema riječima Daniela Serwera, profesora na Univerzitetu Džons Hopkins, „Amerikanci nisu navikli na premijera Kosova koji se ponaša kao premijer suverene države“.

„U stvari, kosovski premijeri su navikli da slijede mnoga uputstva iz Vašingtona. I, istinu govoreći, Kurtijevo ponašanje nije dobro prihvaćeno kod njih“, kaže Serwer.

Izvor: RSE