Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti istakao je, komentarišući albansko-makedonske odnose, da u interesu Kosova nije da Sjeverna Makedonija bude dio Otvorenog Balkana, već da realizuje strateške sporazume i projekte sa Kosovom, kao što je izgradnja tunela Prizren-Tetovo.

Premijer je rekao da Kosovo ima punu podršku aktuelne Vlade Sjeverne Makedonije za izgradnju tunela koji će povezati Prizren sa Tetovom, prenosi Gazeta express.

"Vjerujem da Kosovo i Sjeverna Makedonija imaju veoma dobre odnose kao dvije zemlje koje su orijentisane ka demokratskom Zapadu. Sjeverna Makedonija je takođe članica Natoa i istovremeno sarađujemo na mnogim poljima, kao rezultat sporazuma koje smo sklopili. Naš primarni interes je put Prizren-Tetovo. Znate kako se kaže da je postojao grad na nebu, ali kada je pao na zemlju, Šarske planine su ga podjelile na dva dijela, na Prizren i Tetovo, a mi sada želimo da povežemo njih tunelom i u tome imamo punu podršku Vlade Sjeverne Makedonije", rekao je Kurti u intervjuu za Albansko-američki kulturni centar Struga u SAD, tokom boravka u Njujorku.

Aktuelnu vladu u Sjevernoj Makedoniji čine VMRO-DPMNE premijera Hristjana Mickoskog i koalicija albanskih partija VLEN, koju je Pokret Samoopredjeljenje podržao na parlamentarnim izborima.

Za prethodnu vladu, čiji je DUI Alia Ahmetija bio važan dio, Kurti je rekao da je "u početku bila veoma dobronamjerna", ali da onda "nije funkcionisala" kada je Sjeverna Makedonija postala aktivna u Otvorenom Balkanu.

"Prethodna Vlada Sjeverne Makedonije je u početku bila veoma blagonaklona. Održali smo zajednički sastanak u septembru 2021. godine, ali onda to nije uspjelo i Sjeverna Makedonija je postala aktivna u Otvorenom Balkanu. Zbog toga imamo veliki interes da Sjeverna Makedonija s jedne strane ne bude dio Otvorenog Balkana, a sa druge da bude što aktivnija da što prije sprovede zajednički sporazum o osovini Prizren-Tetovo", rekao je Kurti.

On je stao u odbranu VLEN-a, koji kritikuju albanske stranke u opoziciji i izrazio uvjerenje da interesi Albanaca u Sjevernoj Makedoniji nisu ugroženi.

"Sada su u koaliciji sa albanskim partijama, sa albanskom koalicijom. Među njima je jedan poslanik iz Pokreta Samoopredjeljenje, član je Pokreta Samoopredjeljenje, Bekim Qoku iz Struge, moramo im dati vremena da se konsoliduju u vladi. Ne vjerujem da su dostignuća Albanaca ugrožena, ali vjerujem da postoji napor da se ne tako dobro nasleđe koje su zatekli u vlasti, pripiše onima koji su ga zatekli, a ne onima koji su ga stvorili", ocjenio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express