Kršenje Ustava

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla rekao je da nema govora o ispunjavanju zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se bivši policajci koji su podneli ostavke na sjeveru vrate na posao, prenosi Koha.

Sveçla je na sjednici Glavnog odbora Pokreta Samoopredjeljenja ocjenio da bi to bilo kršenje Ustava Kosova.

"Ostavka ovih policajaca je, zapravo, bila i za veliki broj njih, čišćenje od kriminalnog elementa na tom području. Nema govora o ispunjavanju zahtjeva Aleksandra Vučića da se bivši policajci vrate u redove Policije Kosova. Ovo nije samo kršenje zakona, već je i kršenje političke volje građana Republike Kosovo", poručio je on.

Govoreći o radovima koji su obavljeni za vrijeme vlade Samoopredjeljenja, Sveçla je pomenuo i podnete predmete za organizovani kriminal, terorizam i privredni kriminal i korupciju, rekavši da za sedam godina prije Kurtijeve vlade, nijedan od njih nije podnet za krivično djelo.

"Od 2014. do 2021. godine, mi iz tadašnje Policije Kosova imali smo nula predmeta za organizovani kriminal, imali smo nula slučajeva za terorizam, imali smo nula slučajeva za privredni kriminal i korupciju. Zbog prethodnih sporazuma gdje su razni ekstremisti i nasilnici bili integrisani u Policiju Kosova, na Kosovu su imali uniforme, oružje, policijska ovlašćenja, ali i plate, dok su u potpunosti služili Beogradu", rekao je on.

Optužnicu za slučaj Banjska Sveçla je ocjenio nepotpunom jer, prema njegovim riječima, u njoj nema nekih srpskih zvaničnika poput komandanta vojske i zamjenika komandanta.

Izvor: Kosovo online/ Koha