U prvoj polovini ove godine

Agencija za hranu i veterinu Kosova (AUV), u prvoj polovini ove godine, zbog neispunjavanja zakonskih kriterijuma uklonila je više od 500 tona proizvoda, potvrdio je za Ekonomiju onlajn portparol te institucije Lamir Thaçi. Kako je dodao, to je bio odgovor na žalbe potrošača, kao i samih privrednih subjekata.

Thaçi je rekao da se proizvodi na Kosovu kontrolišu po istim standardima kao u zemljama regiona i zemljama Evropske unije.

"Do sada smo u šestomjesečnom izvještaju premašili pola miliona kilograma/odloženih proizvoda. Razlozi za odlaganje su različiti, proistekli su iz zvaničnih kontrola koje smo vršili. Neki su proizašli iz pritužbi samih potrošača koji su prijavili sumnjive slučajeve i tada je u istraživanju potvrđena sumnja, a ima i drugih slučajeva koje sami privredni subjekti prijavljuju", rekao je.

Prema njegovim riječima, na prelazima se svakodnevno obavlja hiljade inspekcija, a kontrola je stopostotna. Ističe i da je osnova kontrole proizvoda na Kosovu definisana prema EU standardima.

"Kontrola hrane je kontrola koja se zasniva na procjeni rizika i na osnovu te procjene izrađujemo godišnje planove kontrola kojima se utvrđuje učestalost kontrola za sve operatere i biznise. Uvijek govorimo o unutrašnjoj kontroli. Na granicama je mjera kontrole 100 odsto, što znači da se svaki teret provjerava prije nego što se raščisti. Možemo reći da se proizvodi na Kosovu kontrolišu isto, kao u zemljama regiona i EU, jer imamo osnovu kontrole definisanu prema standardima EU", rekao je Thaçi.

Zahvaljujući kontroli, kako kaže, nema slučajeve trovanja, a proizvodi i bezbjednost hrane su svakim danom sve veći.

"Sami poslovni subjekti ulažu u izgradnju kapaciteta za proizvodnju i skladištenje i plasiranje sigurnijih proizvoda. Takođe, svijest potrošača se uvijek povećava u kulturi kupovine jer sada svi obraćaju pažnju na to i radimo zajedno da kroz transparentnost, kroz saradnju koju imamo, raste nivo svijesti građana", rekao je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online