Bivši guverner CBK-a

Bivši guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti rekao je za Ekonomiju onlajn da je prognoziran ekonomski rast od 3,9 odsto nedovoljan za rješavanje izazova koje Kosovo ima.

Mehmeti kaže da teška situacija nakon inflacije pokazuje da "porodice na Kosovu iz mjeseca u mjesec imaju poteškoća da prežive sa platama koje imaju da bi ispunili koncept ekonomskog rasta".

Smatra da se struktura privrede na Kosovu mora promjeniti u korist proizvodnih preduzeća.

Produbljivanje trgovinskog deficita vidi kao negativno.

"Ako posmatramo strukturu privrede u zemlji dominiraju komercijalna preduzeća. Trebalo bi više raditi kako bi se promjenila struktura privrede zemlje u korist proizvodnih preduzeća. Samo na taj način možemo da generišemo ekonomski rast negde oko 6,7 odsto, što smatram dovoljnim za rješavanje izazova koje sam ranije pomenuo", navodi.

Bivši guverner CBK ističe potrebu subvencionisanja lokalnih proizvođača, kao što je paket za ekonomski oporavak.

Kako ističe, samo rast proizvodnih preduzeća, rast proizvodnje mogu riješiti te izazove, zapošljavanje i visok trgovinski deficit.

"Kontinuirano vidimo da iz godine u godinu imamo samo povećanje uvoza. Samo za šest mjeseci produbili smo trgovinski deficit za 8,21 odsto. Moramo raditi na tome da imamo što više unutrašnjih i eksternih investicija u korist proizvodnih preduzeća", izjavio je Mehmeti.

Kada je riječ o direktnim stranim investicijama, Mehmeti kaže da je najviše iz dijaspore dodajući da one nisu u oblasti proizvodnje, već uglavnom u nekretnine.

Prema njegovim riječima, još jedna briga je povećanje procenta porodičnih kredita, koji prema njegovim riječima nisu za održivi razvoj već za prevazilaženje kriza koje su nastale usljed inflacije.

"To implicira da pojedinci ili kompanije ulaze u kredite, imaju poteškoća da prevaziđu krizu koja je na Kosovu kao rezultat inflacije koja je ukorijenjena", dodaje Mehmeti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online