Blokada

Ministrica obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Arberie Nagavci istakla je da su gradonačelnici i predsjednici opština u mnogim slučajevima u stanju da žrtvuju interese svojih građana samo da bi spriječili da se obećanja Vlade ispune, prenosi Koha.

Nagavci je drugog dana Generalnog savjeta Pokreta Samoopredjeljenje, navela da će Vlada, iako opštine ne pronalaze lokacije za dnevne boravke vodeći političku bitku sa Vladom, nastaviti dalje uprkos blokadama iz nekoliko opština, uključujući i opštinu Priština, da otvaraju boravke gdje god postoji potreba za to.

"U vezi sa našim obećanjem da ćemo izgraditi 160 obdaništa, što je ujedno i pitanje koje se najviše napada, mislim da je drugi dio rečenice koji smo pomenuli u našem programu gdje smo rekli da ćemo otvoriti 160 obdaništa u saradnji sa opštinama namjerno zaboravljen", kazala je.

Kako dodaje, po zakonu preduniverzitetsko obrazovanje u nadležnosti je opština, ali prije svega svako ulaganje mora da se izvrši na zahtjev opština.

Nagavci je dodala da se lično sastala sa gradonačelnikom Prištine Peparimom Ramom, ali da nikada nije bilo saradnje u tom pogledu.