CIK

Od 29. avgusta, kada je Centralna izborna komisija otvorila registraciju birača van Kosova, uspješno je registrovan 5.571 kosovski građanin za glasanje na izborima.

Portparol CIK-a Valmir Elezi izjavio je da će proces registracije biti okončan 26. decembra 2024. godine.

"Nastavlja se period prijave za registraciju birača van Kosova, koji je počeo 29. avgusta i završava se 26. decembra 2024. godine. Na osnovu podataka, do 6. oktobra 2024. godine putem elektronske platforme http://diapsora.kkz-ks.org je primio 6.069 zahtjeva za registraciju, od kojih je 5.571 odobreno, dok je 498 odbijeno. U većini odbijenih slučajeva podnosioci zahtjeva nisu istovremeno fotografisani kako drže identifikacioni dokument”, rekao je Elezi.

Prema podacima koje je izneo, jasno se primjećuje da je registracija za glasanje putem pošte ostala najpoželjniji način glasanja za građane Kosova u poređenju sa fizičkim glasanjem u diplomatskim misijama.

"Od 5.571 odobrene prijave, 1.912 građana Kosova se registrovalo za fizičko glasanje u diplomatskim predstavništvima, 651 se registrovao za slanje glasačkog paketa u poštansko sanduče CIK-a na Kosovu, a 3.008 se prijavilo za glasanje putem pošte, najavio je Elezi.

Govoreći o organizaciji izbora koji će biti održani 9. februara 2025. godine, portparol CIK-a je naznačio da se sprovodi veliki broj izbornih aktivnosti koje se odnose na birače, ali i stranke.