Predizborna koalicija

Uprkos tome što su u sastavu "Liste za porodicu" lideri i članovi koji praktikuju islam, ova koalicija, sa kojom će nekoliko političkih subjekata izaći na parlamentarne izbore na Kosovu 9. februara, neće imati vjersku pozadinu u političkom djelovanju.

Ovo su za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazali predstavnici Liste, koji ističu da je upravo "zaštita tradicionalnih porodičnih vrednosti" razlog njihovog okupljanja.

"Nećete čuti nijednog od pripadnika naše koalicije kako ulazi u debate o verskim temama", kaže za RSE predsednik Stranke pravde, Ferid Agani.

Ova stranka konzervativne orijentacije deo je predizborne koalicije "Lista za porodicu", uz stranku Alijansa novo Kosovo (AKR) bivšeg predsednika Kosova Behdjeta Pacolija (Behgjet Pacolli), i druge političare.

"Lista za porodicu" registrovana je u avgustu kao koalicija kod Centralne izborne komisije Kosova.

Bljerim (Blerim) Latifi, profesor klasične političke filozofije i religije na Univerzitetu u Prištini, ističe da "Lista za porodicu" ima versku obojenost.

"... ne samo političkog islama, već i najradikalnijih struja, koje forsiraju nesavremenu, nemodernu interpretaciju islama", kaže Latifi.

Dosadašnji pristup u politici pojedinih subjekata u okviru "Liste za porodicu" Latifi vidi kao pokušaj da se, upotrebom verske retorike, "probiju u politički sistem i ospore temeljni zakon države, a to je pravo sekularne države".

Ustav Kosova definiše državu kao "sekularnu i neutralnu po pitanju verskih uverenja".

Lista koja ujedinjuje konzervativce i liberale

Alijansa novo Kosovo, prema svom statutu, ima liberalno-demokratsku orijentaciju, dok je Stranka pravde konzervativna.

Šta su liberalizam i konzervativizam?
Liberalizam je politička i moralna filozofija zasnovana na pravima pojedinca, slobodi, političkoj jednakosti, pravu na privatno vlasništvo i jednakosti pred zakonom.

Konzervatizam je, pak, kulturna, društvena i politička filozofija i ideologija koja ima za cilj promociju i očuvanje tradicionalnih vrednosti i običaja.


RSE je pitao Bejtuša Gašija (Bejtush Gashi), šefa izbornog štaba Alijanse novo Kosovo, kojem će ideološkom pravcu "Lista za porodicu" da naginje - liberalizmu ili konzervativizmu.

On priznaje da cilj oko kojeg su se ujedinili u koaliciju "Lista za porodicu" zahteva konzervativan pristup politici, ali program sa kojim će ova koalicija da učestvuje na izborima će, kako kaže, da uključuje i liberalni duh.

"Pokušaćemo maksimalno da sačuvamo liberalni duh, očuvamo liniju jasne orijentacije Kosova u integracionim procesima ka Evropskoj uniji, odnosno za evroatlantske integracije i druge procese", kaže Gaši.

On ističe da konzervativizam sa kojom "Lista za porodicu" izlazi na izbore ne znači i uključivanje bilo kakve verske pozadine.

"O ovome imamo dogovor [sa koalicionim partnerima]. Međutim, verujem da će verski aspekt biti deo primene standarda koje svaka država ima, kao i sloboda i ljudskih prava u oblasti verskih uverenja", ocenjuje Gaši.

Konzervativne vrednosti 'korespondiraju sa religioznim'

Demokratski progresivni konzervativizam ideološka je osnova na kojoj deluje Stranka pravde, kaže predsednik stranke, FeridAgani.

Dodaje da ovaj konzervativizam ne isključuje versku pozadinu, koja korespondira sa konzervativnim vrednostima.

Prema njegovim rečima, takve platforme nisu novost na Kosovu, već postoje i kod konzervativnih partija u Evropi i Sjedinjenim Državama.

Međutim, kako kaže Agani, politički program koji će sprovoditi koalicija "Lista za porodicu" odnosi se na konzervativni pristup očuvanju i unapređenju etičkih i moralnih vrednosti kosovskog društva, koje u mnogome odgovaraju i verskim vrednostima.

"Etičke i moralne vrednosti potiču iz verskog identiteta čoveka. Dakle, u meri u kojoj su one normalan deo identiteta građanina, one će biti i deo našeg političkog delovanja", kaže Agani, podsećajući da više od 90 odsto građana Kosova pripada islamskoj veri.

Aktuelni poslanici u Skupštini Kosova Eman Rahmani (Rrahmani) i Visar Korenica – koji su 1. oktobra istupili iz vladajućeg pokreta Samoopredeljenje – kao i drugi politički aktivisti, proglasili su se kao deo koalicije "Lista za porodicu".

Istog dana, na pres-konferenciji, Rahmani i Korenica su kazali da su razlozi za ostavku neslaganje sa Samoopredeljenjem u vezi sa Nacrtom građanskog zakonika, koji, prema njihovim rečima, "sa nekim odredbama ugrožava tradicionalnu porodicu".

Oba poslanika su se izjasnila i protiv Nacrta zakona o reproduktivnom zdravlju, kojim se, kako su naveli, "legalizuje oplodnja bez poznatog identiteta donatora", kao i protiv Nacrta zakona o građanskom statusu koji "dozvoljava promenu pola prema osećanju".

Alijansa novo Kosovo i Stranka pravde su ujedinjeni u ovim primedbama, kao deo "Liste za porodicu".

Rahmani za RSE kaže da će predvoditi "Listu za porodicu" na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ističe da ima svoja verska uverenja i da praktikuje islam, ali isključuje mogućnost da verska pozadina bude uključena u njegovo političko delovanje.

"Političko angažovanje nema nikakve veze sa verskom pozadinom, jer Islamska zajednica [Kosova] izuzetno dobro reguliše verske aspekte... dok se za druge verske zajednice brinu druge verske zajednice", kaže Rahmani.

Dodaje da će ideološka orijentacija "Liste za porodicu" generalno da bude konzervativna i u odbrani porodičnih vrednosti.

Latifi: 'Ne šta kažu, već šta rade'

Međutim, profesor Latifi kaže da u političkoj analizi postoji princip da "ne treba suditi političkim subjektima prema onome što govore o sebi, već prema onome što rade u praksi".

"To su, u praksi, bili pojedinci ili subjekti koji su pokušali da daju versku obojenost kosovskom društvu i sekularnoj Republici Kosovo", kaže Latifi.

Prema njegovim rečima, aktuelnu koaliciju "Lista za porodicu" Alijansa novo Kosovo i Stranka pravde vide kao priliku da se vrate u Skupštinu.

Na poslednjim parlamentarnim izborima 2021. godine, predsednik Alijanse novo Kosovo, Behdjet Pacoli, bio je deo izborne liste Demokratskog saveza Kosova, a tokom aktuelnog mandata deo je poslaničke grupe ove stranke.

Stranka pravde je te godine bojkotovala izbore, jer je njen predsednik Ferid Agani bio suočen sa sudskim procesom, pod sumnjom za korupciju dok je bio ministar zdravlja. Oslobođen je ove optužnice 2022. godine.

Stranka pravde postoji 25 godina i u nekoliko mandata imala je poslanike u Skupštini Kosova.

Pacolijeva Alijansa novo Kosovo i Aganijeva Stranka pravde su formirali koaliciju Novo Kosovo za parlamentarne izbore 2010. i postali deo zakonodavne i izvršne vlasti.

Ova koalicija je 2011. godine inicirala izmene i dopune zakona kojima bi se dozvolilo nošenje marama (hidžaba) u osnovnim i srednjim školama na Kosovu, kao i uvođenje veronauke u javnim školama.

Međutim, te amandmane je odbacila Skupština Kosova.