Izjava premijera

Premijer Albin Kurti izjavio je da Kosovo dijeli zajedničke vrijednosti sa SAD, Evropskom unijom i Natoom i konsultuje se sa saveznicima, ali da odluke za Kosovo treba da donosi Vlada Kosova. Bez obzira što postoje konsultacije sa saveznicima, kaže da je odgovornost za takve odluke na Kosovu, preneo je Reporteri.

Kurti je u intervjuu za Albansko-američki kulturni centar Struga u SAD, tokom boravka u Njujorku, rekao da principi u politici, posebno kada su u službi interesa, prava i potreba sopstvenih građana, u različitim vremenima može da nosi različite rizike, ali i istakao da je to "rizik koji se uvijek isplati".

To, kaže, ne znači da nema strategije, već da se ne slaže da strateškim djelovanjem bez ikakvog vrijednosnog principa.

"Sa SAD, sa EU, sa Natoom, u potpunosti dijelimo zajedničke vrijednosti, ali i iste interese. Mi smo demokratska vlada i sami moramo da donosimo odluke. Konsultujemo se i sa saveznicima, ali mi sami moramo da preuzmemo teret odgovornosti",  rekao je Kurti.

Dodao je da je to „najnormalnija stvar za jednu demokratsku i nezavisnu državu poput Kosova“.

Povodom optužbi opozicije da je anti-američki nastrojen, Kurti je rekao da su to neraciolane ocjene, jer opozicija ne može da odgovori na racionalne argumente.

Naveo je da su SAD najveći i nezamenljiv partner, prijatelj i saveznik.

"Protivnici Samoopredjeljenja i Vlade Kosova, ne pronalazeći racionalne argumente, iznose ovako iracionalne zaključke. Ne radi se ni o kakvom ’anti-amerikanizmu’ bilo koga iz mog kabineta ili našeg pokreta, naprotiv. Ali, oni koji iznose takve optužbe možda su na ovaj način izrazili očaj opozicije, a ne bilo kakvu valjanu kritiku", rekao je Kurti.

O odnosima sa Ramom: Kada smo saglasni to nije vijest, kada ima razlika – to se koristi

Na pitanje u kakvim je odnosima sa albanskim premijerom Edijem Ramom "od jedan do 10", odgovorio je da ne može to tako da ocjeni, ali da dve vlade imaju odlične odnose, piše Gazeta Blic.

"Ne mogu da pravim takvu kvantifikaciju, ali mogu da kažem da imamo odlične odnose između dvije vlade. Napravili smo zajedničko energetsko tržište, otvorili smo 26 novih graničnih prijelaza za 200.000 stanovnika područja između Kosova i Albanije, održali smo dvije zajedničke sednice vlada sa 58 novih sastanaka, a takođe radimo i projekte sufinansiranje u kulturi, ekonomiji… ", nabrojao je Kurti.

Podsjetio je da Kosovo ima i dve odvojene carinarnice u Porto Romanu i Draču, kao i da je planirana izgradnja pruge Priština-Durs.

"Što se tiče razvojnih projekata, planova rada, zajedničke vizije - nemamo razlike, ali treba imati na umu da kada se dogovorimo - to nikada ne postaje vijest. S vremena na vrijeme, kada imamo razlike, to postaje vijest i pokušava se nemilosrdno da se iskoristi", rekao je Kurti.

U tom smislu dodao je da su po pitanju "Otvorenog Balkana" razlike između njega i Rame "uglavnom već ispričane".

"Vjerujem da je razlika koja je najviše zloupotrebljena ona o ’Otvorenom Balkanu’, u pokušaju da ta razlika, nepravedno uvijek doda svakom pitanju i svakoj temi", kazao je Kurti.

Izvor: Reporteri/Gazeta blic