Spekulacija i manipulacija...

Poslanici Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj i Hisen Berisha zatražili su od Tužilaštva da hitno otpočne istragu o tenderu Ministarstva unutrašnjih poslova u vrijednosti od 15 miliona eura, a izjavu ministra Xhelala Sveçle da to ne može da uradi zbog Srbije i Rusije vide kao besmislenu i manipulativnu, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši direktor Policije Kosova Rashit Qalaj je za Ekonomiju onlajn rekao da su to nepromišljene izjave koje nemaju nikakvog smisla.

"Bezbjednosne institucije su pitanje ugovaranja logističke opreme, naoružanja i usluga regulisale posebnom uredbom Vlade, koja dozvoljava sklapanje poverljivih ugovora. Međutim, trebalo bi da budu povjerljivi samo kada se radi o nabavci naoružanja, vojne opreme i usluga koje se mogu držati u tajnosti. To ne znači da su za razne druge ugovore, a to su hrana, čišćenje, stvari o kojima se mora otvoreno razgovarati. Protivzakonito je učiniti drugačije", kazao je Qalaj.

Prema njegovim riječima, tenderi za hranu za policiju i KBS bi trebalo da budu otvoreni tenderi.

"I da je pet eura trebalo bi da se postupa po zakonu. Za mene nije bitan iznos, već način na koji Ministarstvo unutrašnjih poslova i odbrane postupa", ističe.

Poslanik PDK Hisen Berisha kaže za Ekonomiju onlajn da je taj tender zloupotreba državnog budžeta. Prema njegovim riječima, "ceo svijet zna šta Kosovo kupuje" a Sveçlina izjava je spekulacija da se zloupotrebljava budžet.

"Pogrešno shvatate i pogrešno tumačite poverljive ugovore u javnom mnjenju, ugovori podrazumevaju izuzetak od trećeg člana Zakona o javnim nabavkama. To su povjerljive tajne kupovine vezane za sisteme i njihovu lokaciju. Ceo svijet zna šta kupujemo, ovo je spekulacija da se zloupotrebi budžet", kazao je Berisha.

Berisha je rekao da su tenderi iz jednog izvora korumpirani, a prema njegovim riječima, to zahtjeva istragu parlamentarne komisije i državnih istražitelja.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online