Nazadovanje...

Predsjednica Komisije za evropske integracije i poslanica LDK Rezarta Krasniqi smatra da je ključna krivica Vlade Kosova jer nema pomaka u evropskim integracijama Kosova, prenosi Teve1.

„Pored toga što nemamo nijednu zemlju koja je priznala Kosovo, imamo mjere o kojima govore i prijateljske zemlje Kosova. Vidjeli smo kako je Njemačka reagovala na Berlinski proces, nemamo članstvo u međunarodnim organizacijama, propali smo u Savjetu Evrope, odnosno do sada smo vidjeli samo nazadovanje u spoljnopolitičkom i evrointegracijskom smislu“, smatra Krasniqi.

Savjetnik potpredsjednika Vlade Kosova Besnika Bislimija, Klisman Kadiu, istakao je da je nepravedno to što Kosovo još uvijek nije dobilo status kandidata za članstvo u EU.

„Već osam godina nakon Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kosovo ostaje jedina zemlja u regionu koja nema status zemlje kandidata koji su druge zemlje Zapadnog Balkana odmah dobile. Smatramo da je nepravedno što se Kosovu ne daje mogućnost da se oceni na osnovu meritokratije na nivou pripremljenosti i institucionalne spremnosti“, rekao je Kadiu.

On je dodao da su mišljenje EU i dobijanje Upitnika neophodni koraci koji se moraju preduzeti u procesu evrointegracija, a da je Vlada Kosova blisko sarađivala sa Savjetom EU.

„Nadamo se da će se sadašnje mađarsko predsedavanje Savjetom EU odnositi sa ozbiljnoću koju zaslužuje naš zahtjev“, rekao je Kadiu.

Zamjenik predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje Alban Bajrami vjeruje da će doći do pomaka.

„Nadamo se da će se ovim pitanjem pozabaviti zemlje članice i da će doći do pomaka ka procesu koji je samo otvaranje poglavlja za članstvo u EU i za koji je Kosovo zaslužnije zbog svih izvještaja koji pokazuju veliki napredak u skoro svakoj društvenoj, ekonomskoj, socijalnoj, ali i bezbjednosnoj oblasti“, kaže Bajrami.

Kosovo je zahtjev za članstvo u EU predalo 14. decembra 2022. godine.

Izvor: Kosovo online/Teve1