Kao što smo predvidjeli

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da vizna liberalizacija nije povećala migraciju stanovništva sa Kosova, već upravo suprotno, doprinela je povratku sve većeg broja građana, prenosi Gazeta express.

„Liberalizacija viza omogućava građanima da budu bliski zapadnim zemljama i da provode vrijeme u zemljama u kojima imaju porodicu, prijatelje ili profesionalnu razmjenu, ali bez da se definitivno sele. I tačno kao što smo predvidjeli, vizna liberalizacija za Republiku Kosovo nije povećala migraciju. Naprotiv, ima ljudi koji odlaze, ali i sve je više onih koji se vraćaju“, kazao je Kurti na konferenciji „Mir, stabilnost i demografska tranzicija na Zapadnom Balkanu“.

Kurti je apelovao na dijasporu da, za razliku od prije tri decenije kada je na njih apelovano da se „žrtvuju“, sada je poruka „investirajte da biste pobedili“.

„Ovom prilikom još jednom apelujem na naše iseljenike da za razliku od prije tri decenije kada smo vam govorili da doprinosite žrtvovanjem, sada vam kažemo da investirate da biste pobjedili. Oni su deo našeg razvoja i rasta“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express